Vzestup a pád automobilky Nikola

Automobilka Nikola byla ještě před pár měsíci zjevením, které mělo do autoprůmyslu, využívajícího alternativní pohony vnést nový směr. Jak se ale ukázalo, její vize nebyly tak úplně pravdou. Připomeňme si vzestup a drtivý dopad projektu, který využil jméno známého srbského vynálezce, podobně jako světoznámý projekt Elona Muska - Tesla.

  • 15. října 2020
bulb

Vzestup a pád automobilky Nikola

main-article
bulb
main-article

Co skrývá přepravní kontejner OffGridBox? Čistou vodu a energii dostupnou kdekoli na světě

Vinou přírodních katastrof, havárií či válečných konfliktů se může jakákoli lokalita snadno ocitnout bez přístupu k pitné vodě i elektrické energii. Systém OffGridBox má být schopen v takové situaci rychle pomoci. Elektřinu pro nejnutnější spotřebu vyrobí pomocí solárních panelů a díky sofistikovanému filtračnímu systému upraví místně dostupnou vodu, aby byla bezpečná k pití.

  • 6. listopadu 2017
bulb
main-article

Němci vybudovali největší umělé slunce na světě. K čemu je dobré?

Může to znít jako nesmysl, ale v Německu opravdu nedávno představili zbrusu nové „umělé slunce“. Navíc největší na světě, což naznačuje, že velkých umělých sluncí bude zřejmě více. O napodobeninu slunce v pravém slova smyslu se ale ve skutečnosti nejedná. Jak pozoruhodné zařízení za miliony eur vypadá a na co se používá? A k čemu je „náhražka slunce“ užitečná? Možná budete překvapeni.

  • 26. dubna 2017
bulb
main-article

Dopravní elektrárna: Francouzi se chystají vybudovat 1000 kilometrů fotovoltaické silnice

Že elektřina už dávno nemusí pocházet z uhelných či jaderných elektráren, není žádná novinka. Málokoho proto překvapí energie, kterou generuje vítr, vodní proud nebo horké podzemní prameny. Elektřinu ovšem dokáží vyrobit také fotovoltaické panely zabudované v cyklostezce či silnici. Koncept byl úspěšně otestován v nizozemském městečku Krommenie a nyní míří do Francie.

  • 8. března 2016
bulb
main-article

Miliardový projekt: V Norsku vyroste největší větrná elektrárna v Evropě

Norská společnost Statkraft oznámila, že se spolu se dvěma dalšími investory chystá vybudovat největší systém větrných turbín v Evropě. Elektrárna má vzniknout nedaleko města Trondheim a tvořit ji bude šest menších větrných farem. Nákladný projekt by podle plánů měl spolknout přes miliardu eur.

  • 26. února 2016

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru