Na letišti v Lyonu parkují auta roboti. Kapacitu parkoviště tak zvýší až o 50 %

Únavnému kroužení při hledání volného místa na přecpaných sídlištích se zatím řidiči nevyhnou, ale aspoň na letištích se blýská na lepší časy. Startup Stanley Robotics nasadil do akce na 4. největším francouzském letišti flotilu robotů Stan, kteří bez problému zaparkují, aniž by si potřebovali půjčit klíčky od auta. Pracují jako chytré vysokozdvižné vozíky a navíc ušetří spoustu místa.

  • 27. května 2019
bulb

Na letišti v Lyonu parkují auta roboti. Kapacitu parkoviště tak zvýší až o 50 %

main-article
bulb
main-article

Volvo 360c: Auto budoucnosti, kde se pohodlně vyspíte, chce konkurovat aerolinkám

Švédská automobilka se nechystá vrhnout do vývoje dalšího létajícího auta, jak by se mohlo na první pohled zdát. Autonomní elektroauto Volvo 360c zůstane při zemi a na silnici, ale má nabídnout rychlejší a komfortnější dopravu než letadla při cestování na krátké vzdálenosti. Kdo by chtěl tvrdout v nekonečné frontě na letišti, když ho spací vůz od Volva doveze do cílové destinace za kratší dobu?

  • 28. září 2018
bulb
main-article

Ve Švédsku chtějí pro dříví do lesa posílat elektrické náklaďáky bez řidičů

Dřevorubci se zatím o práci bát nemusejí. Akorát když přijede kamion pro odtáhnutí poražených kmenů, možná si už s nikým nepokecají. Švédský startup Einride totiž vyvíjí kamion s elektrickým pohonem, kde úplně chybí kabina pro řidiče. Futuristický vůz T-log se nezalekne ani jízdy po štěrkové cestě a přepraví až 16 tun dřeva. Kdy ho poprvé zahlédnou lišky, medvědi a veverky?

  • 8. srpna 2018
bulb
main-article

Nissan ukázal splněný sen všech lenochů: samořídící papuče, stoly a židle

Japonská automobilka vymyslela trepky, které se samy uklidí, i židle, jež se zasunou zpátky ke stolu, když už na nich nesedíte. Může se zdát, že v Nissanu chtějí potvrdit známé pořekadlo: „Matkou inovací a pokroku je lenost.“ Ale autonomní papuče mají jen chytře přitáhnout pozornost k samořídící technologii ProPilot ve vozech od Nissanu. Spojí se lenoši všech zemí, aby dostali novinku na trh?

  • 6. června 2018
bulb
main-article

Auta startupu Navya: Šance Evropy na vlastní autonomní dopravu, nebo zatím jen velký sen?

Zapomeňte na firmy Waymo či Uber, které zkoušejí autonomní vozy daleko za Atlantikem. Samořídicí auta jezdí i po evropských silnicích. Tedy auta od Navya brázdí veřejné silnice v Evropě zatím pouze ve švýcarském Sionu, ale na mnoha úsecích vyloučených z veřejné dopravy již jezdí přes 60 autonomních autobusů francouzského startupu. Kolik lidí už přepravily a jaké mouchy ještě musí vychytat?

  • 16. dubna 2018
bulb
main-article

Renault přišel s novým konceptem autonomního elektromobilu pro sdílenou městskou přepravu

Taxikářům lamentujícím nad úspěchem společnosti Uber roste další konkurence. Vozidla s autonomním řízením už se testují v mnoha zemích a od výraznějšího nástupu na silnice je podle řady předpovědí dělí jen roky. Originální koncept autonomního elektromobilu nedávno představil Renault. Vůz by měl najít uplatnění v rámci inteligentních městských systémů blízké budoucnosti.

  • 2. dubna 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru