Jak vzniká blesk aneb energie, o které nevíme vše

Blesk je přírodní fenomén, známý jako elektrostatický výboj, který dokáže zahřát vzduch až na teplotu přes 30 000 °C, tedy několikrát vyšší, než je teplota povrchu Slunce. V tomto článku se zaměříme na to, jak blesk vzniká, jaké jsou jeho typy a zda lze využít jeho sílu pro výrobu energie.

  • 12. listopadu 2020
bulb

Jak vzniká blesk aneb energie, o které nevíme vše

main-article
bulb
main-article

5 teorií, jak vzniká záhadný kulový blesk: Podle jedné jde o díru v časoprostoru

Plazmový oblak, UFO, hořící koule křemíku, optická iluze i díra v časoprostoru. Jaké teorie o příčině vzniku kulového blesku jsou mezi vědci nejuznávanější a které se řadí mezi šílené fantasmagorie? Badatelé si nad původem kulového blesku lámou hlavy již od roku 1753, kdy zabil při pokusu experimentujícího fyzika, jež se snažil zachytit klasický blesk. Odhalte tajemství ohnivých koulí.

  • 24. července 2020
bulb
main-article

Jak se ochránit před zásahem bleskem?

Bouřka už sice dávno není považována za znamení shůry nebo projev božího hněvu, i tak ale budí v mnoha lidech respekt. A není divu. Když nevíte, jak se před ní správně chránit, riskujete nepříjemné následky. Zjistěte, jak vlastně vznikají blesky, co dělat, když váš bouřka zastihne ve volné přírodě a kde je nejlepší se před ní schovat.

  • 21. listopadu 2019
bulb
main-article

Poznejte tajemství Faradayovy klece

Termín Faradayova klec jste nejspíš zaslechli při hodinách fyziky. Určitě víte, že pokud do auta uhodí blesk, pasažérům se nic nestane – samozřejmě pokud leknutím nestrhnou řízení mimo vozovku. Zásah auta bleskem je jeden z nejznámějších příkladů tohoto jevu v praxi. Pojďte si připomenout školní látku, která vás zavede až do 30. let 19. století a zjistěte, k čemu Faradayova klec slouží dnes.

  • 26. července 2019
bulb
main-article

Jak přelstít blesk: Pamatujete si, jak funguje Faradayova klec?

Srážka člověka s bleskem může mít fatální následky. Napětí v přírodním elektrostatickém výboji totiž může činit až několik desítek milionů voltů. Existuje ale způsob, jak působení blesku obejít. Jde o klec, která soustřeďuje elektrický náboj na svém povrchu. Objevil ji význačný britský fyzik a chemik Michael Faraday. Otestovat se ji nebál ani generální ředitel společnosti Siemens Eduard Palíšek.

  • 18. října 2016
bulb
main-article

Co se děje s letadlem, když ho zasáhne blesk?

Pokud vám pilot letounu klidným hlasem oznámí, že váš dopravní prostředek to právě trochu „schytal“ od blesků, nemusíte propadat panice. Do každého dopravního letadla během letu totiž udeří blesk v průměru aspoň jednou za rok. Cestující si většinou ani ničeho nevšimnou. Maximálně uvidí světelné záblesky, které je vyruší ze sledování filmu promítaného na palubě, nic víc.

  • 25. března 2015

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru