Čína do boje s koronavirem nasadila drony a roboty

„Nemáš roušku? Padej domů, teto, a nezapomeň si pravidelně mýt ruce!“ ozývá se ze vzduchu nad postarší venkovankou, která vyšla ven bez ústenky v čínském regionu Ning-Sia. Ženě právě vyhuboval dron řízený na dálku policejními složkami. Z „droního stalkingu“ sice nepříjemně mrazí, ale Čína se jen snaží vrátit úder smrtícímu koronaviru s využitím moderních technologií. Kde roboti a drony pomáhají?

  • 27. února 2020
bulb

Čína do boje s koronavirem nasadila drony a roboty

main-article
bulb
main-article

Hyundai ukázala nový elektrický autobus pro 70 pasažérů. Trend v dopravě ale určuje Čína

K nastartování elektrické revoluce sice mohou přispět řidiči osobních vozů, ale v porovnání s veřejnou dopravou to bude vždycky jen kapka v moři. Zatímco osobní auta většinu času stojí na parkovišti, autobusy jezdí téměř bez přestání. Jihokorejská automobilka Hyundai představila zajímavý elektrický autobus s dojezdem 300 km a nabitím za 72 minut. Může otřást dominantní pozicí Číny v tomto sektoru?

  • 11. června 2019
bulb
main-article

Robot podobný Bulbasaurovi z pokémonů zajistí dostatek vody i slunce pro pokojové rostliny

Uschne vám doma i kaktus? Čínský vynálezce a podnikatel Sun Tchien-čchi upravil šestinohého robota, aby bezbranné pokojové rostlinky získaly svobodu a nechřadly pod rukama nešikovných amatérských zahradníků. Inspiroval ho prý pohled na mrtvou slunečnici na výstavě květin, který nedokázal dlouho dostat z hlavy. Buď to, anebo kartička s Bulbasaurem. Jak robot Hexa nosící sukulent na hřbetu funguje?

  • 20. srpna 2018
bulb
main-article

V Číně otevřeli speciální chodník pro lidi s očima přilepenýma k mobilům

Američané jim říkají mobiloví zombíci (smartphone zombies), v Číně se uchytila přezdívka „kmen skloněných hlav“. Při běžné procházce po ulici na ně číhají mnohá nebezpečí (pouliční lampy, díry a hrboly na cestě, ostatní kolemjdoucí, psi na vodítku i motající se děti bez vodítka). Čínské město Si-an proto vyhradilo zvláštní pruh chodníku jen pro mobilové maniaky. Uchytí se podobně jako cyklostezky?

  • 23. července 2018
bulb
main-article

Kniha 1984 George Orwella ožívá: Velký bratr sleduje a známkuje miliony lidí v Číně

Od roku 2020 život každého obyvatele Číny určí trojčíslí jeho sociálního kreditu. Minusové body se strhávají i za přecházení silnice mimo přechod, přílišné hraní videoher nebo kouření na místech zákazu. Při nízkém skóre „černé ovci“ zakážou třeba cestovat letadlem, hlásit se na vybranou univerzitu či zpomalí internet v domácnosti. Proč se mnoho Číňanů do zvráceného systému hlásí dobrovolně?

  • 11. června 2018
bulb
main-article

Mini elektromobil vytištěný 3D tiskárnou se skládá jen z 57 základních dílů

Když přizvete k výrobě moderní technologie, výsledek nemusí být nutně složitější a komplikovanější, ale právě naopak. Dvoumístný vůz LSEV se chce stát prvním sériově vyráběným elektromobilem pomocí 3D tisku. Klíč k hromadné výrobě a nízkým nákladům tkví právě ve snížení počtu nutných dílů. Z obvyklých dvou tisíc plastových komponentů se jejich počet snížil na 57.

  • 14. května 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru