Česko jako supervelmoc vesmírného průmyslu? Této vizi věří české firmy i státní úředníci

Poprvé se na evropské raketě vypuštěné do vesmíru objeví česká vlajka. Bude se vyjímat na raketovém nosiči Vega, jehož část vyvíjela firma SAB Aerospace z Moravy. Česká stopa v Evropské kosmické agentuře ESA začíná být totiž čím dál víc vidět. Na českém kosmickém dni v Brně, který je součástí akce Czech Space Week, zaznělo více důvodů, proč budoucnost lidstva i ČR ve vesmíru vypadá velmi nadějně.

  • 14. listopadu 2019
bulb

Česko jako supervelmoc vesmírného průmyslu? Této vizi věří české firmy i státní úředníci

main-article
bulb
main-article

Češi válí ve vesmírném průmyslu i vědě. Přesvědčte se o tom na akci Czech Space Week

Do vesmíru vás nevezme jen NASA, SpaceX Elona Muska nebo společnosti Blue Origin a Virgin Galactica zaměřené na vesmírnou turistiku. Ke hvězdám se můžete dostat také díky jedinečné akci Czech Space Week, která startuje už zítra v Praze a v Brně. Týdenního maratonu přednášek, workshopů a dalších aktivit s tématikou výprav do vesmíru se zúčastní také první evropský astronaut Vladimír Remek.

  • 7. listopadu 2019
bulb
main-article

Živý „Tony Stark“ ukázal světu novou kosmickou loď Starship. Poletí ke hvězdám za 6 měsíců

Iron Mana v sálech kin už jen tak nepotkáme. Proto potěší, že jeho živá verze, Elon Musk, zase připravil něco, díky čemu budeme každé ráno vstávat nadšení z postele. Aspoň v to tedy šéf SpaceX doufal, když veřejnosti nedávno představil svou vizi vesmírných výprav v nejvýkonnější vesmírné lodi historie. Plavidlo Starship se má vydat k oběžné dráze už za půl roku. Co dalšího o lodi Musk prozradil?

  • 3. října 2019
bulb
main-article

Kosmonautem za 3 měsíce? První vesmírný hotel začne ubytovávat hosty v roce 2022

Americký startup Orion Span chce dát druhou šanci všem, kteří už dávno zazdili svůj dětský sen stát se kosmonautem. Za čtyři roky plánuje otevřít první hotel na oběžné dráze Země. Po absolvování tříměsíčního výcviku si vesmírný turista „bude válet šunky“ ve stavu beztíže na stanici Aurora ve výšce 322 km nad modrou planetou. Jedna noc vesmírné dovolené vyjde na astronomických 17 milionů korun.

  • 18. června 2018
bulb
main-article

Létající mozek bude pomáhat astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se může těšit na neobvyklého člena posádky. Přibude k nim interaktivní mobilní společník „CIMON“, první forma umělé inteligence, která se na stanici objeví. Zjednodušeně jej popisují jako létající mozek a jeho úkolem bude pomáhat s experimenty během nadcházející mise Horizons pod hlavičkou evropské vesmírné agentury ESA.

  • 6. dubna 2018
bulb
main-article

Tesla Roadster: Fiasko v pořadu Top Gear i let do vesmíru, co dalšího zažilo slavné auto?

První auto ze stáje Tesla Motors (Roadster vyráběný od roku 2008) mělo ukázat, že i pořádné žihadlo na 4 kolech může jezdit na elektřinu. I navzdory katastrofické recenzi v pořadu Top Gear se to Elonu Muskovi nakonec povedlo. Svou starou Teslu Roadster nedávno „poslal“ mimozemšťanům. Místo v garáži asi chystá pro nový model. Podívejte se na minulost, přítomnost i budoucnost slavného Roadsteru.

  • 19. března 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru