Léčba elektrošoky: Poznejte léčbu účinnou tam, kde jiné metody selhaly

Elektrokonvulzivní terapie neboli psychiatrická léčba elektrošoky probouzí u veřejnosti dramatické představy. Má totiž neblahou minulost, parazitují na ní média a provází ji nízká informovanost. Přesto dnes léčí nejzávažnější formy psychóz s úspěšností až 90 %. Co vůbec o elektrokonulzivní terapii víme a jaký má v současné psychiatrii význam

  • 4. září 2019
bulb

Léčba elektrošoky: Poznejte léčbu účinnou tam, kde jiné metody selhaly

main-article
bulb
main-article

Elon Musk poodhalil své plány. Propojí startup Neuralink mozek s počítačem?

Že by se Elon Musk nudil? Současný šéf vlivných společností Tesla Motors a SpaceX, někdejší spoluzakladatel platebního systému PayPal a autor návrhu futuristického dopravního systému Hyperloop přichází s novou vizí. Ta spočívá v propojení lidského mozku s počítačem. V realizaci kontroverzního nápadu mu má pomoci startup Neuralink. Co Musk plánuje? A v čem by nová technologie měla být přínosná?

  • 30. března 2017
bulb
main-article

Tiskárna na lidi? 3D systém ITOP dokáže vytvořit funkční lidské tkáně

3D tiskárna dokáže zreprodukovat takřka jakýkoliv předmět, na který si jen lze vzpomenout. Sofistikovanější modely navíc umí pracovat velmi přesně a s využitím nejrůznějších materiálů. To zaujalo vědce i lékaře. Někteří z nich totiž v trojrozměrném biotisku vidí budoucnost medicíny. Nejnovější věděcké poznatky ukazují, že je jejich odhad správný.

  • 23. února 2016

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru