Statická elektřina kouzlí, oddělí sůl od pepře lépe než Popelka

Jak nejsnáze oddělíte promíchaná zrnka soli od pepře, aniž byste kradli čarovnou hůlku Harrymu Potterovi? Jednoduché fyzikální „kouzlo“ zvládne každý. Místo kouzelné hůlky vám bude stačit obyčejná plastová lžička, hřeben nebo nafukovací balonek. Vyzkoušejte si další experiment se statickou elektřinou a dokažte svým dětem, že nejste mudlové (nejde o nadávku, ale lidi, kteří neumí kouzlit).

  • 3. dubna 2015
bulb

Statická elektřina kouzlí, oddělí sůl od pepře lépe než Popelka

main-article
bulb
main-article

Elektřina hrou: Postavte si doma jednoduchý elektrický vláček

Pro vyrobení nejjednoduššího vláčku na světě nepotřebujete kupovat sadu železnic pro malé začátečníky, ani vykrádat hračkářství. Vystačíte si s pár magnety, baterií a měděným drátkem. Lehce udivíte své přátele snadným trikem a chvilku je můžete týrat hledáním vysvětlení, jak jste to provedli. Vyzkoušejte si další zajímavý vědecký experiment.

  • 2. února 2015
bulb
main-article

Elektřina z citronu: Zkuste doma rozsvítit malou ledku pomocí zásob z lednice

Citrony, kiwi, rajčata, brambory i kyselé okurky můžete použít nejenom jako přísadu do salátů. Místo vitamínů můžete z kyselého ovoce i zeleniny získat také slabý elektrický proud, který zvládne rozsvítit malé LED světlo nebo aspoň vychýlit střelku kompasu. Co dalšího budete na jednoduchý pokus s elektřinou potřebovat?

  • 1. prosince 2014
bulb
main-article

Kouzla se statickou elektřinou pro děti: Vyzkoušejte zábavné pokusy

Věříme jen tomu, co vidíme. Jednoduchými fyzikálními experimenty můžete vašemu dítěti dokázat přítomnost neviditelné „elektřiny“. Skrze hru pak můžete vašemu dítěti snadněji vysvětlit, proč nemá strkat prsty do zásuvky nebo proč jsou nebezpečné blesky.

  • 7. února 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru