Historie a současnost distribuční soustavy elektrické energie v České republice

Distribuce elektrické energie na území ČR má dlouhou a zajímavou historii. Centrální distribuce však neexistovala hned v počátcích elektrifikace a ani do poloviny 20. století nedosahoval stát průměru poloviny energeticky vyspělé Evropy. V tomto článku uvedeme, jak vlastně v historii vypadalo užívání elektřiny v českých zemích, a zaměříme se na současné 3 největší distributory elektrické energie.

  • 14. srpna 2020
bulb

Historie a současnost distribuční soustavy elektrické energie v České republice

main-article
bulb
main-article

Bezpečnost především. Co lze vyřešit s dodavatelem elektřiny online?

Život se v posledních několika týdnech přesunul téměř celý do online světa. Přes internet si koupíte potraviny, objednáte elektroniku a obstaráte finance. Co všechno lze ale online vyřešit s dodavatelem elektřiny? Koukli jsme se na zoubek klientských zón 3 největších dodavatelů v ČR.

  • 8. června 2020
bulb
main-article

PRE zdraží elektřinu o 5 % od 15. května. Tento týden ještě mohou zákazníci odejít jinam

Dominantní dodavatel pro Prahu, Pražská energetika, sáhne v polovině května ke zdražování elektřiny pro domácnosti s produktovou řadou PRE Proud Komfort. Podle PRE většina odběratelů zaplatí do 50 Kč za měsíc navíc. Přesně jsme spočítali, o kolik se zvýší účty za elektřinu u modelových rodin a poradíme, jak postupovat, když se zákazník rozhodne přejít k levnějšímu dodavateli.

  • 1. května 2019
bulb
main-article

Během tropických dnů spotřebuje Praha elektřinu jako z jednoho bloku Temelína

Jakmile teploty vyšplhají přes třicítku, betonové džungle měst se promění v hromadnou saunu a lidé se začnou po rozpálených ulicích plahočit jako zombie ve zpomaleném filmu. Výrazně také stoupá zátěž energetické soustavy, protože klimatizace se rozjedou naplno. Může se proto vyšplhat spotřeba elektřiny v Praze během veder na stejnou úroveň jako v zimě, kdy místo horka nadáváme na mráz?

  • 7. srpna 2018
bulb
main-article

Praha chce dohnat Evropu v podpoře elektromobilů. Proto spustili provoz unikátní nabíječky

Pražská energetika (PRE) od února umožňuje nabít elektroauta v jedinečné nabíjecí stanici. Nabíjecí stojany u stadionu HC Sparta Praha získávají totiž „šťávu“ ze 30 fotovoltaických panelů i z akumulačního zařízení stanice. Praha tak chce dohnat evropské metropole jako Amsterdam či Vídeň, které vývoj elektromobility nezaspaly. Jaký vliv bude mít nabíjecí stanice na stabilitu elektrické sítě?

  • 1. února 2018
bulb
main-article

Chytré lampy „rostou“ v Praze jako houby po dešti. Nabízí wi-fi i nouzová SOS tlačítka

K trojici chytrých pouličních lamp, které už stojí v pražských Vršovicích a Holešovicích, přibude dalších 5 kusů moderního osvětlení. První dvě chytré lampy byly v parcích Prahy 2 uvedeny do provozu tento týden, zbývající tři budou brzy následovat. Kromě světla poskytnou internet, alarm pro tísňovou linku nebo monitoring životního prostředí, a některé i nabíjení pro elektrokola a elektromobily.

  • 29. ledna 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru