Jak funguje provozovatel přenosové soustavy ČEPS

Firma ČEPS je na poli české energetiky velmi důležitým aktérem. Jedná se totiž o výhradního provozovatele přenosové soustavy. Co vše má ČEPS na starosti? Zjistěte, jak funguje provozovatel české přenosové soustavy.

  • 14. ledna 2021
bulb

Jak funguje provozovatel přenosové soustavy ČEPS

main-article
bulb
main-article

Výroba elektřiny se decentralizuje, přenosová síť může být v ohrožení

Nové digitální technologie, ale i úsilí Evropské unie ohledně snižování emisí, výrazně ovlivní výrobu a přenos elektřiny. Ohrožena může být přenosová síť, běžný spotřebitel ale na tom bude moci i vydělat.

  • 1. března 2019
bulb
main-article

Čas na budících i mikrovlnkách se zpožďuje. Zjistěte přesný čas podle atomových hodin

Spor o dodávky elektřiny mezi Srby a Kosovci rozházel čas ve většině Evropy, včetně Česka. Kvůli výkyvům ve frekvenci v síti se tak začaly zpožďovat elektrické hodiny na budících, troubách nebo na topení. Správný čas zůstal na mobilech i počítačích. Pokud už ale nevěříte ani těm, mějte po ruce vždy přesný čas podle atomových hodin. Kde ho najdete?

  • 12. března 2018
bulb
main-article

Česko opět čelilo náporu přebytečné elektřiny z Německa

Česká elektroenergetická přenosová soustava (ČEPS) se na přelomu roku opakovaně potýkala s přetoky elektřiny způsobenými kvůli enormní výrobě ve větrných parcích sousedního Německa. Dispečeři ČEPS proto museli přijmout mimořádná opatření. Jejich finanční náklady dosáhly desítek milionů korun. Bez těchto opatření by v Česku mohlo dojít i k ohrožení dodávek elektřiny.

  • 10. února 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru