Karel Čapek: Autor slova robot byl 7x nominován na Nobelovu cenu za literaturu

Karel Čapek se řadí mezi osobnosti světového významu. Ve svých dílech trochu předpověděl budoucnost. Jeho knihy varují před zneužitím techniky bez lidského rozměru. Zavedl slovo robot, které přešlo do dalších jazyků. Proslul svým nezávislým myšlením a ostře se vymezoval proti všem „ismům“. Jeho životopis tak lemovalo mnoho konfliktů i nepochopení ze všech stran tehdejšího politického spektra.

  • 2. března 2018
bulb

Karel Čapek: Autor slova robot byl 7x nominován na Nobelovu cenu za literaturu

main-article
bulb
main-article

Létající hoverboardy a speciálně upravené drony: Proleťte se jako ve sci-fi filmu

Možná si vzpomenete na slavnou filmovou trilogii Návrat do budoucnosti z konce 80. let, ve které se hlavní hrdina prohání na létajícím růžovém prkně zvaném „hover board“. O něco podobného se od té doby snaží spousta nadšenců po celém světě. Proletět se na hoverboardu proto již není nesplnitelným snem.

  • 9. května 2017
bulb
main-article

Roboti, androidi a umělá inteligence: 10 zásadních filmů, které musíte vidět

Filmů, v nichž se vyskytují roboti či androidi, existují stovky. Jak ale vybrat ty, u kterých stojí za to strávit večer? Inspirujte se u desítky snímků, jejichž zhlédnutí je nejen radost, ale v podstatě i povinnost. Připravte si popcorn, pohodlně se usaďte a vydejte se do říše fantazie.

  • 11. března 2016

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru