Nejčastější mýty o větrných elektrárnách

Výroba tzv. zelené energie je na území Evropy prosazována stále více na úkor uhlí a jádru. Převážná část této energie pochází z větrných elektráren. V Česku ovšem nejsou zdaleka tak rozšířené, jako například v sousedním Rakousku, a to i díky zamítavému postoji občanů a politiků. V tomto článku se pokusíme vyvrátit mýty, které se u nás k “větrníkům” pojí.

  • 3. září 2020
bulb

Nejčastější mýty o větrných elektrárnách

main-article
bulb
main-article

Jak přesně fungují větrné elektrárny?

Větrné elektrárny jsou jednou z možností získávání zelené energie. Využití větru jako obnovitelného zdroje je výrazně ekologičtější než využití fosilních paliv. S horšícím se stavem ovzduší a celkově životního prostředí získávají větrné elektrárny na popularitě. Jak vlastně fungují a jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody?

  • 30. října 2019
bulb
main-article

Naše země je jedním z největších vývozců elektřiny, říká analytik Glopolis Vojtěch Kotecký

Česká republika masivně exportuje elektřinu do okolních zemí. Může si to dovolit díky levné energii z nevyhovujících uhelných elektráren, za jejíž dopady na životní prostředí platíme svým zdravím. Na to, jak bude vypadat energetika v příštích dvaceti letech, jsme se ptali někdejšího programového ředitele Hnutí DUHA Vojtěcha Koteckého.

  • 12. listopadu 2018
bulb
main-article

Na výrobu barevných kostiček nyní LEGO využívá 100 % energie z obnovitelných zdrojů

Když se známé dánské firmě podaří dosáhnout nějakého cíle o 3 roky dopředu, nebouchá se šampaňské, ale sejdou se LEGO certifikovaní profesionálové, aby postavili něco opravdu velkého. Teď zrovna tahle parta profíků ze 146 tisíců kostiček vytvořila 7,5 metru vysokou větrnou turbínu. Oslavují totiž získávání elektřiny na výrobu stavebnic ze 100 % z obnovitelných zdrojů.

  • 21. června 2017
bulb
main-article

Pozoruhodná větrná turbína inspirovaná křídly kolibříka: Dočká se širšího využití?

Ačkoliv se tradiční vzhled velkých větrných turbín prakticky již léta nemění, konstruktéři a designéři stále přicházejí s různými inovativními návrhy, které se na využití větrné energie dívají úplně novýma očima. Jedním z příkladů je nepřehlédnutelná turbína s křídly nápadně připomínající kolibříka.

  • 19. února 2017
bulb
main-article

Skladná a ekologická. Německý designér představil větrnou elektrárnu do kapsy

Zodpovědní dobrodruzi vědí, že vyrazit mimo civilizaci bez telefonu a dalších elektronických zařízení se vždy nemusí vyplatit. Jak ale podobné přístroje udržet co nejdéle při životě? Jistě, taková otázka se v době powerbank může zdát trochu zbytečná. Ale ani záložní zdroj energie není nesmrtelný. Pak může nastoupit ekologická přenosná větrná elektrárna, která překvapí jednoduchou konstrukcí.

  • 7. října 2016

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru