5 důvodů, proč elektřina výrazně zdraží

Růst cen emisních povolenek či uzavírání uhelných elektráren. Cena elektřiny už začala růst, domácnosti ale stále mohou ušetřit svým chytrým rozhodnutím tisíce korun ročně.

  • 15. února 2021
bulb

5 důvodů, proč elektřina výrazně zdraží

main-article
bulb
main-article

Havárie v jaderné elektrárně Jaslovské Bohunice, aneb český Černobyl?

Na celém světě je v současnosti funkčních 409 jaderných elektráren. Toto obrovské číslo je vyváženo vysokou bezpečností výroby energie z jaderných zdrojů. Nebylo to tak ovšem vždy. Ať již za havárie mohla lidská ruka nebo přírodní katastrofa, byly následky fatální. A nejinak tomu bylo v Československu při utajované havárii elektrárny A-1 Jaslovské Bohunice.

  • 26. srpna 2020
bulb
main-article

5 zásadních problémů při jaderné fúzi

Jaderná fúze je zdrojem energie budoucnosti, který by mohl zpomalit globální oteplování. Jde o téměř nevyčerpatelný zdroj, který je bezpečný, protože neexistuje riziko výbuchu a nekontrolované reakce. Navíc je ekologický, udržitelný a na rozdíl od jaderných elektráren neprodukuje radioaktivní odpad. Proč tedy jadernou fúzi stále nemáme a jaké problémy musí vědci vyřešit pro její využitelnost?

  • 21. července 2020
bulb
main-article

Co je to zelená elektřina a proč byste ji měli chtít?

Jako zelená nebo ekologická elektřina se označuje elektrická energie, která byla vyrobena výhradně z obnovitelných zdrojů - tedy ze solárních, větrných nebo vodních elektráren, případně díky využití energie z biomasy. Zelená elektřina umožňuje i běžným domácnostem využívat výhradně ekologické zdroje elektrické energie. Jak je to možné a jak to celé funguje? Podívejte se.

  • 11. května 2020
bulb
main-article

5 důvodů, proč je elektrárna Počerady trnem v očích ekologů

Elektrárna Počerady se nachází poblíž stejnojmenné obce na severozápadě České republiky mezi městy Most a Louny. Pokrývá přibližně 7 % domácí spotřeby elektřiny. Počerady jsou častým terčem kritiky ze strany ekologů a ekologických organizací. Podívejte se na 5 hlavních důvodů, proč tomu tak je.

  • 16. března 2020
bulb
main-article

Kdy Česko skončí se spalováním uhlí?

S těžbou a spalováním uhlí by v České republice měl být již brzy konec. Jeho spotřeba na našem území však překvapivě neklesá, ale roste.

  • 11. března 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru