Zaparkovaná auta posílají elektřinu do sítě a jejich majitelé vydělávají. Jak to funguje?

Auto stojící na parkovišti nemusí být úplně k ničemu. Pokud jde o elektromobil, vůz sice může dobíjet energii pro vlastní potřeby, ale také dokáže elektřinu posílat zpátky do sítě. Elektroauto pak funguje jako pojízdné bateriové úložistě na 4 kolech. Průkopníkem této technologie, která se nazývá Vehicle-to-grid (V2G), je automobilka Nissan. Nyní se přidává i Renault. Má V2G inovace budoucnost?

  • 8. dubna 2019
bulb

Zaparkovaná auta posílají elektřinu do sítě a jejich majitelé vydělávají. Jak to funguje?

main-article
bulb
main-article

Kdy vás kvůli robotům vyhodí z práce? Řidiče kamionů za 10 let, chirurgy za 36 roků

Hledáme schopného robota na pozici prodavačky supermarketu. Nemusí mít praxi, stačí správný software pro manipulaci s hotovostí a pokročilý stupeň umělé inteligence. Budou podobně vypadat pracovní nabídky za pár let? Odborníci na robotiku odhadují, že do 45 let zvládnou stroje většinu pracovních úkonů lépe než lidé.

  • 9. srpna 2017
bulb
main-article

Kdo přežije při bouračce? Samořídicí auta se umí rozhodnout stejně jako lidé

Přejet maminku s kočárkem, nebo dva doktory přecházející na červenou? Podobné rébusy budoucí řidiči v autoškole nedostanou, ale když za volant autonomního auta usedne umělá inteligence, musí znát odpověď. Donedávna převládal názor, že stroje lidské morálce naučit nemůžeme. Německý výzkum ale dokázal opak. Jenže chceme, aby se auta bez řidičů rozhodovala v kritických situacích jako lidé?

  • 4. srpna 2017
bulb
main-article

Robot pro navrhování a 3D tisk domů nahradí architekta i stavaře

Prozkoumá terén, připraví staveniště, navrhne architektonické řešení, zajistí si materiály a postaví domy. Zní to jednoduše. Zedníci a stavitelé by tak brzy mohli získat spoustu volného času. MIT představilo svůj projekt samostatně uvažujícího stavebního robota.

  • 9. června 2017
bulb
main-article

Kontroverzní experiment s elektrickými šoky odhalil temná zákoutí naší mysli

Proč se obyčejní lidé během druhé světové války dopouštěli zvěrstev? Vysvětlení hrůz holokaustu hledal americký psycholog Milgram při experimentu za použití elektrických šoků. Podle výsledků většina lidí bude slepě poslouchat autoritu, i když jim přikáže zabít nevinného člověka. Jak slavný pokus probíhal a proč stále vyvolává bouřlivé debaty?

  • 19. února 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru