Vyúčtování elektřiny: Jak vyčíst z faktury za energie vše, co potřebujete

Připadá vám, že se ztrácíte v záplavě čísel, která se na vás hrnou při nakouknutí do každoročního vyúčtování elektřiny od vašeho dodavatele? Cifra přeplatku či nedoplatku sice vaším očím neunikne, ale marně si lámete hlavu, jak jste se k takovým částkám dopracovali? Ukážeme vám, jak se vyznat ve faktuře za elektřinu a kde se dají náklady za energie snížit.

  • 14. března 2024
bulb

Vyúčtování elektřiny: Jak vyčíst z faktury za energie vše, co potřebujete

main-article
bulb
main-article

Ceník elektřiny: Jak se v něm vyznat?

Možná jste se někdy při pročítání ceníků elektřiny setkali s tím, že všem těm číslům a poplatkům jednoduše nerozumíte. Na tom není nic zvláštního, protože pokud se takové činnosti nevěnujete každý den, může pro vás být jakýkoliv ceník dodavatele elektřiny španělskou vesnicí. My jsme v nich ale jako doma, a proto vám s tím pomůžeme krok za krokem a přehledně.

  • 27. prosince 2023
bulb
main-article

Energetický štítek spotřebiče: Jak se v něm vyznat?

Podle průzkumu mezi německými spotřebiteli pro 77 % lidí zůstávají energetické třídy A+++ až A na štítcích matoucí. Pokud nakupující vidí zeleně označený pruh třídy A+ nebo A, považuje výrobek za nejhospodárnější, i když kvůli přesunu většiny prodávaných zařízení do vyšších tříd, už to není pravda. EU proto do r. 2021 změní podobu energetických štítků. Jak budou vypadat a co z nich lze vyčíst?

  • 24. května 2021
bulb
main-article

Průvodce distribučními sazbami elektřiny: Jak ovlivňují cenu za kWh?

Nacházíte na vyúčtování za elektřinu podivné hieroglyfy jako D02d, D25d nebo C01d? Pomůžeme vám je rozluštit, protože tyto záhadné změti znaků rozhodují o tom, kolik nakonec zaplatíte za elektrickou energii. Distribuční sazby totiž mimo jiné určují, jestli se domácnosti vyplatí sledovat různé časy spínání nízkého a vysokého tarifu a kolik se tím dá ušetřit.

  • 14. dubna 2020
bulb
main-article

Jak poznáte vhodný jistič pro vaši domácnost a kolik stojí jeho výměna?

Ušetřit na výdajích za elektřinu můžete nejenom změnou dodavatele, distribuční sazby nebo výměnou svého trvalého bydliště za dřevěný srub v lese. Vyměnit můžete ještě hlavní jistič. Přestože se nejedná o zrovna levnou záležitost, zejména obyvatelé starších domů na této možnosti mohou vydělat.

  • 2. dubna 2020
bulb
main-article

Příkon a výkon: Jak se vyznat v pojmech?

Matou vás hodnoty příkonu a výkonu uvedené v parametrech elektrospotřebičů? Udělejte si konečně jasno v tom, jaké jsou mezi nimi rozdíly, a zjistěte, proč je pro vás jako pro spotřebitele klíčové se v těchto pojmech vyznat.

  • 13. března 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru