Edison by je nepoznával. Jakou cestu ušly žárovky a osvětlení od svého počátku

Více než dva tisíce patentů. Tak vysoký je počet úspěšných vynálezů Američana Thomase Alva Edisona. I když dnes již víme, že s vývojem žárovky přišli jeho předchůdci, sám ale později vynález zdokonalil a nechal patentovat. V devatenáctém století, konkrétně roku 1879, představil svůj první prototyp, který svítil 40 hodin. Takový výsledek byl na svou dobu úctyhodný.

  • 14. května 2021
bulb

Edison by je nepoznával. Jakou cestu ušly žárovky a osvětlení od svého počátku

main-article
bulb
main-article

5 tipů, jak vybrat vhodné osvětlení do bytu

Vybíráte osvětlení do vašeho domu nebo bytu? Pokud ano, možná vám z nabídky všech těch svítidel jde už hlava kolem. Jak se v tom vyznat a jak vybrat co nejlépe?

  • 19. listopadu 2020
bulb
main-article

Lewis Howard Latimer: Byl vynálezce žárovky černoch?

„Žárovku vynalezl černoch, ne Edison.“ Tuto větu pronesl na začátku září Joe Biden, kandidát Demokratické strany na prezidenta Spojených států amerických. Biden vynálezce nejmenoval, je však zřejmé, že měl na mysli Lewise Howarda Latimera. Podívejte se na životní příběh tohoto afroamerického vynálezce.

  • 15. září 2020
bulb
main-article

Souboj mezi klasickou a LED žárovkou. Která je lepší?

Zákaz prodeje klasických wolframových žárovek před několika lety intenzivně rozvířil emoce snad celého národa. Lidé se jich nechtěli vzdát a někteří je dokonce nakupovali do zásoby na dlouhou dobu dopředu. Zjistěte, proč byly tak oblíbené a z jakých důvodů se jejich nahrazení LED žárovkami vyplatí.

  • 22. ledna 2020
bulb
main-article

9 obdivuhodných vynálezů Edisona, které změnily svět

Thomas Alva Edison byl vynálezce, který si nechal patentovat celkem na 2 000 vynálezů. O autorství řady z nich však panují pochybnosti. Edison byl velmi soutěživý, a proto se mezi ním a ostatními vynálezci rozhořelo několik sporů. Přesto mu nelze upřít, že byl schopným podnikatelem a obchodníkem, který dokázal dostat stovky objevů mezi lidi. Podívejte se na devět významných vynálezů tohoto génia.

  • 7. srpna 2019
bulb
main-article

LED žárovku s výjimečným designem testovali vysoko nad oblaky. Jak to dopadlo?

Minimalistická, lehce retro, ale přitom moderní LED žárovka ARC se bude pravděpodobně líbit i odpůrcům nových trendů. Ve svítidlech ji určitě nebude nikdo maskovat, její atraktivní vzhled vynikne nejlépe sám o sobě. Umožňuje stmívání a díky testování v opravdu extrémních podmínkách by měla i něco vydržet. Jak obstála při výletu do výšky 30 km nad zemí i v kampani na Kickstarteru?

  • 26. února 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru