Šetříme energie v kuchyni: Jak ekonomicky vařit a skladovat potraviny?

Jaká je nejlevnější kilowatthodina elektrické energie? Ta, kterou nespotřebujete. Proto se nechte inspirovat našimi tipy a triky, jak snížit výdaje za elektřinu a vodu díky šetrnému vaření a správné údržbě kuchyňských elektrospotřebičů.

Šetříme energie v kuchyni: Jak ekonomicky vařit a skladovat potraviny?
Šetříme energie v kuchyni: Jak ekonomicky vařit a skladovat potraviny?

Za kandidáta na největšího žrouta energie v kuchyni můžeme bez delšího rozpakování zvolit ledničku. Pokud jste si kuchyni zařizovali už před delší dobou, můžete dojít ke zjištění, že nejlevnějším řešením by bylo koupit si novou lednici. Nové modely mají totiž až o 70 % nižší spotřebu energie než zařízení vyrobené před rokem 2000. Spolupachatelem při krádeži elektřiny ve vaší kuchyni může být i stará myčka, i když může na svou obranu uvést polehčující okolnost. Novější myčky odebírají pouze o čtvrtinu energie méně než jejich starší kolegové, proto hlavní vina padá na hlavu chladniček. Podle počtu členů domácnosti můžete odhadnout, jak velkou ledničku budete potřebovat. Na jednu osobu počítejte s 50 až 70 litry.

Že vám rada koupit si novou ledničku a myčku nezní zrovna jako nápad, jak ulehčit rodinnému rozpočtu, ale spíš přijít na mizinu? Máme pro vás i tipy, jejichž realizace nic nestojí.

Začneme opět u ledničky. Energie i potraviny můžete ušetřit správným nastavením teploty a rozmístění jídla uvnitř. U chladničky je ideální teplotou 5, v případě mrazničky – 18 ˚C. Jenom snížení teploty v ledničce na 3 °C se zvýší její spotřeba energie o 15 %. Možná vás překvapí, že prázdná chladnička uloupí víc energie než plná. Pro optimální chlazení se doporučuje naplnit ledničku zhruba ze 70 %. Dávejte si pozor, aby se potraviny nedotýkaly zadní stěny, ať po nich neteče voda určená k chlazení.

Zamyslet se můžete i nad rozmístěním pochoutek v ledničce, protože čím vyšší box, tím vyšší teplota. Ve vrchní části se pohybuje teplota kolem 8 až 10 °C, proto se sem hodí dát sýry a jiné mléčné výrobky. O regál níže patří šunka a uzeniny. Střední část ledničky udržuje teplotu kolem 5 °C, kde se nejlépe bude dařit masu a rybám. Ve spodní části se drží teploty okolo 2 °C, což vyhovuje ovoci a zelenině.

Spotřebiče si berou energii, i když nic nedělají

Nenechte se ošálit kávovarem či mikrovlnkou, které předstírají nečinnost. V tichosti totiž spotřebovávají elektřinu, i když právě nevyrábí kávu nebo neohřívají jídlo. Proto je nemilosrdně vytahujte ze zásuvky, jakmile pro vás přestanou pracovat.

10 tipů, jak vařit bez plýtvání energiemi a vodou

  1. Do varné konvice nalijte jen tolik vody, kolik budete potřebovat

  2. Vypněte troubu 10 minut předtím, než z ní vyndáte jídlo

  3. Vařte častěji jídla z jednoho hrnce nebo pokrmy připravované na pánvi wok

  4. Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou
  5. Snažte se vařit co nejvíce pod pokličkou

  6. Využívejte tlakový hrnec, protože spotřebuje o 40 až 70 % energie méně než obyčejné hrnce

  7. Naplňte celou kapacitu myčky, než ji spustíte

  8. Nechte teplý pokrm vychladnout, než ho vložíte do ledničky

  9. K ohřívání vody používejte indukční desku nebo varnou konvici

  10. Pokud máte dvoutarifovou sazbu elektřiny, myčku zapínejte v době trvání nízkého tarifu

Další praktické tipy, jak ušetřit v domácnosti za energie naleznete v ebooku "Šetříme elektřinou v obýváku a pracovně". Zde jsme se zaměřili především na domácí elektroniku.

Najděte si levnějšího dodavatele