Toužíte po čerstvé šťávě z ovoce v létě i v zimě? Pořiďte si kvalitní odšťavňovač

Sbíhají se vám sliny při vzpomínce na dovolenou a pouliční stánky s čerstvě vylisovaným pomerančovým džusem, chcete zařadit do jídelníčku něco zdravého nebo potřebujete donutit vaše ratolesti, aby bez většího odporu konzumovaly více ovoce a zeleniny? Ve všech případech pokračujte dál ve čtení, protože vám poradíme, jak vybrat kvalitní odšťavňovač, který splní vaše labužnické sny.

Toužíte po čerstvé šťávě z ovoce v létě i v zimě? Pořiďte si kvalitní odšťavňovač
Toužíte po čerstvé šťávě z ovoce v létě i v zimě? Pořiďte si kvalitní odšťavňovač

Nápoj z mrkve, jablek nebo citrusů sice hravě zvládne každý odšťavňovač, různé výrobky se ale liší v konzistenci šťávy, rychlosti přípravy, výtěžnosti surovin i nárocích na čištění. Dokonce některé suroviny budou lépe zpracovány pouze v určitých typech odšťavňovačů.

Aby nový spotřebič neskončil po pár použitím zavřený ve skříni, kde se na něj jenom práší, před nákupem zvažte, jaký typ (odstředivý, šnekový, dvouhřídelový či mechanický) bude nejlépe vyhovovat vašim požadavkům. U všech druhů si všímejte velikostí plnícího otvoru. Čím je menší, tím více se budete muset namáhat s krájením.

Centrifugy se nehodí pro zpracování malých bobulí a listové zeleniny

Odstředivé typy vynikají především nízkou cenou, která je vyvážena horšími vlastnostmi v porovnání s ostatními typy. Tento druh lidově přezdívaný centrifuga si hůře poradí s tropickým ovocem (ananas, mango), lesními plody i listovou zeleninou. Hodí se spíše na rychlou přípravu šťáv pro okamžitou spotřebu, protože díky vhánění vzduchu do tekutiny během odšťavňování výsledný nápoj rychle ztrácí trvanlivost.

Čím více dílů, tím více mytí

Šťáva z centrifug bývá spíše vodová s větším porcí pěny kvůli menší výtěžnosti surovin. Po ukojení chuťových pohárků vás u odstředivých typů čeká složitější umývání. V sítu často zůstávají drobné kousky ovoce, proto jej musíte vydrhnout a při neopatrné manipulaci hrozí poranění o ostří síta.

Některé nízkootáčkové vytěží až o 25 % více šťávy z ovoce než centrifugy

Mezi nízkootáčkové odšťavňovače se řadí šnekové s jednou hřídelí a dvouhřídelové. Oba typy předčí centrifugy v tišším provozu a vyšší výtěžnosti surovin, ale zaostávají v rychlosti přípravy a schopnosti vyrobit naráz velké množství šťávy. Díky jinému mechanismu odšťavňování nabídnou hustší šťávy skoro bez pěny. Zároveň zachovají v nápoji více vitamínů a minerálů.

S nízkými otáčkami připravíte i zmrzlinu nebo arašídové máslo

Dvouhřídelové se nejlépe ze všech poperou s listovou zeleninou a bylinkami, zatímco šnekové to umí nejlépe s lesními plody a tropickým ovocem. Nízkootáčkové odšťavňovače navíc dokáží vykouzlit i zmrzlinu, zeleninové pomazánky nebo pokrmy pro kojeneckou stravu. Šťávy z těchto druhů se také pomaleji kazí.

Poslední typ odšťavňovačů má sice menší výtěžnost než nízkootáčkové přístroje, ale vyrobí stejně kvalitní šťávu. Jde o mechanické odšťavňovače. K jejich použití je nutné vyvinout určitou sílu. Hodí se tedy více pro občasnou přípravu nápojů.

Na jaké speciální funkce se můžete těšit?

Všechny výrobky musí mít podle zákona aspoň dvouletou záruční dobu. U kvalitních produktů ale najdete i záruku na 5 nebo dokonce 10 let. Za nejlevnější odšťavňovače dáte několik stovek. Naopak za nejdražší spotřebiče utratíte klidně i třicet tisíc. Mezi doplňkové funkce odšťavňovačů patří možnost regulovat rychlost otáček, program na mletí obilí nebo výrobu různých druhů těstovin i přibalený nástavec na citrusu, díky kterému nemusíte pomeranče nebo limetky zbavovat kůry.