Cena elektřiny za komunismu: Je dnes dražší?

Cena elektřiny za komunismu: Je dnes dražší? Jo tenkrát za komunistů, to bylo všechno levnější! Také máte ve svém okolí někoho, kdo tuhle větu s oblibou používá při lamentování nad drahými cenami v podstatě jakékoliv zboží či služeb? Jak je to s elektřinou? Má podobný výrok ekonomické opodstatnění? Podívejte se, jaké byly ceny elektřiny za komunismu a jaké jsou dnes.

  • 3. května 2021
bulb

Cena elektřiny za komunismu: Je dnes dražší?

main-article
bulb
main-article

Kvíz: opravdu víte všechno o elektřině? Vyzkoušejte se!

Dokážete si představit svůj život bez elektřiny? Tahle energie nás denně provází na každém kroku. Stačí zmáčknout tlačítko, vypínač a jede to. Víte, kde se elektřina vůbec bere a jak to všechno funguje? Zkuste svoje znalosti v našem mini kvízu.

  • 25. září 2020
bulb
main-article

William Gilbert: neprávem zapomenutý vědec

Jméno William Gilbert mnohým z nás nic neříká. Přitom je to člověk, který jako první použil pojmy jako je elektřina a magnetismus. Dodnes je proto považován za otce obou oborů. Pojďme se podívat na nevšední životní dráhu tohoto anglického lékaře a fyzika, na jehož přínos vědě se často zapomíná.

  • 5. prosince 2019
bulb
main-article

Napětí v zásuvce u nás a ve světě: Proč Česko přešlo na 230 V?

V České republice aktuálně využíváme napětí 230 V, ale nebylo tomu tak vždy. Ještě před deseti lety existovaly v Praze domy se zastaralou energetickou sítí o napětí 120 voltů. Kdy se přešlo na vyšší napětí a proč?

  • 8. října 2019
bulb
main-article

Léčba elektrošoky: Poznejte léčbu účinnou tam, kde jiné metody selhaly

Elektrokonvulzivní terapie neboli psychiatrická léčba elektrošoky probouzí u veřejnosti dramatické představy. Má totiž neblahou minulost, parazitují na ní média a provází ji nízká informovanost. Přesto dnes léčí nejzávažnější formy psychóz s úspěšností až 90 %. Co vůbec o elektrokonulzivní terapii víme a jaký má v současné psychiatrii význam

  • 4. září 2019
bulb
main-article

Elektrický proud v dějinách lidstva: Kdo objevil elektřinu a proč se jí lidé báli?

„Kubo, ven jít můžeš, ale nehraj si vedle pouličních lamp. Je to nebezpečné.“ V roce 1882, kdy Edison postavil 1. elektrárnu, lidé elektrickému proudu nedůvěřovali, a proto rodiče dávali dětem podobné rady. Navzdory strachu z neznámého elektřina lidstvo vždy fascinovala. Nejvíc „cool“ bohové z mýtů ovládali blesky a už starověcí Egypťané dumali nad elektrickými sumci v Nilu. Kdo elektřinu objevil?

  • 26. dubna 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru