Mám sen, že se Česko stane technologickou perlou, říká propagátor nanotechnologií

100% recyklovatelné baterie na skladování energie, zrcadla i dřevěné komody, které čistí vzduch, i nanovlákenné filtry do bazénu šetřící tisíce na nákladech za provoz. Tak vypadá jen malý výběr patentů českých nanotechnologických firem. Má Česko šanci změnit se z levné montovny na technologickou velmoc? Jiří Kůs, propagátor nanotechnologií v ČR, si myslí, že máme dobrý potenciál toho dosáhnout.

  • 13. listopadu 2017
bulb

Mám sen, že se Česko stane technologickou perlou, říká propagátor nanotechnologií

main-article
bulb
main-article

Česko spoléhá na Škodovku, ale běžné vozy vystřídají auta bez řidičů. Co uděláme pak?

Jsou Češi připraveni na nástup Třetí průmyslové revoluce, nebo hrozí, že nám ujede vlak, který pohání nové objevy a vynálezy? Ptali jsme se odborníka na nanotechnologie, Jiřího Kůse. Pověděl nám, kde vidí hlavní chyby ve vládní energetické politice, ale zamýšlel se i nad tím, jestli díky neuvěřitelnému množství informací na internetu hloupneme, nebo se toho naopak dovíme víc.

  • 9. září 2015
bulb
main-article

Energie zdarma už brzo nebude sci-fi, tvrdí český propagátor nanotechnologií

Dodavatelé elektřiny i distributoři se musí změnit, jinak skončí v propadlišti dějin. Energii si totiž v blízké budoucnosti každý vyrobí u sebe doma prakticky zadarmo. Skončí i klasické obchodní řetězce, protože téměř všechno si člověk vytiskne v domácí 3D tiskárně podle návrhu staženého z internetu. Proč zakrátko možná přepíšeme všechny učebnice ekonomie a politologie, nám vyprávěl Jiří Kůs.

  • 2. září 2015
bulb
main-article

Svět se radikálně změní díky novým technologiím. Žijeme v přelomové době, říká vizionář

Auta bez řidičů na silnicích, v každé domácnosti malá minielektrárna, konec nudné práce za pásem, i tak si blízkou budoucnost představuje Jiří Kůs, technik a současně i psycholog, který v Česku propaguje využívání nanotechnologií. Ptali jsme se, jak moderní technologie promění naše životy. Přichází totiž 3. průmyslová revoluce a nic už nebude jako dřív. Zjistěte, jestli se máme těšit, nebo se bát.

  • 26. srpna 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru