Miniaturní roboti. Do budoucna by mohli pomoci ve zdravotnictví

Bez robotů si dnešní zdravotnictví už skoro nedokážeme představit. Díky technologicky pokročilým přístrojům mají lékaři možnost pečovat o větší množství pacientů a poskytnout jim kvalitnější péči. Přístroje totiž dokážou hlídat zdravotní stav pacientů a vyhodnotit, kdy dochází k ohrožení. Robotika se ale neustále vyvíjí a nyní přichází s novinkou, která by mohla vyřešit i závažnější onemocnění.

  • 22. ledna 2021
bulb

Miniaturní roboti. Do budoucna by mohli pomoci ve zdravotnictví

main-article
bulb
main-article

Samsung NEON. Konkurence pro lidi ve virtuálním prostoru

Umělá inteligence nemusí být spojována jen s fyzickými produkty. S takovým nápadem přišla společnost STAR Labs. Skupina vědců, matematiků, inženýrů, stratégů a designérů se spojila pro tento plán a vznikl projekt s názvem NEON. Hlavním cílem je vytvoření humanoidního robota, avšak ve virtuální realitě, kde by mohl být online dostupný každému s připojením.

  • 15. ledna 2021
bulb
main-article

Humanoidní roboti. Jak postoupil jejich vývoj?

Ačkoli se předpokládalo, že se poptávka po robotech s koronavirovou krizí sníží, opak je pravdou. V současné době humanoidní roboti již nejsou člověku podobní jen fyzickým vzhledem, ale pracují také s umělou inteligencí. V mnoha případech jsou tak schopni se ze svých činů a okolních vjemů učit. Díky tomu v dnešní době pomáhají v nemocnicích, kde nahrazují lékaře a sestry, ale pohybují se i v mnoha dalších oborech.

  • 4. prosince 2020
bulb
main-article

Robotika a vesmír. Čím moderní zařízení nahrazují astronauty?

Moderní technologie již došly tak daleko, že jsou schopné se díky umělé inteligenci učit, rozhodovat a zastupovat člověka ve složitých situacích. Roboti nejprve usnadňovali práci lidem v průmyslu, dnes už je jich ale spousta i ve vesmíru, kde na sebe berou práci astronautů. Organizace zaměřené na vesmírný výzkum se tak nemusí bát ztráty životů nebo lidského pochybení při vyhodnocování situace.

  • 11. listopadu 2020
bulb
main-article

Za japonské studenty „uvězněné“ doma kvůli karanténě převzali diplom roboti

Překazila vám pandemie koronaviru již dlouho předem naplánované setkání přátel, svatbu nebo jinou společenskou akci? V Japonsku ukázali, že nic se rušit nemusí, i když platí přísná pravidla proti shlukování většího počtu lidí. Stačí za sebe poslat robota. Tímto přístupem se inspirovala univerzita managementu v Tokiu. Promoce tam neodpískali, i když absolventi školy museli zůstat doma.

  • 4. května 2020
bulb
main-article

Čína do boje s koronavirem nasadila drony a roboty

„Nemáš roušku? Padej domů, teto, a nezapomeň si pravidelně mýt ruce!“ ozývá se ze vzduchu nad postarší venkovankou, která vyšla ven bez ústenky v čínském regionu Ning-Sia. Ženě právě vyhuboval dron řízený na dálku policejními složkami. Z „droního stalkingu“ sice nepříjemně mrazí, ale Čína se jen snaží vrátit úder smrtícímu koronaviru s využitím moderních technologií. Kde roboti a drony pomáhají?

  • 27. února 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru