Off-grid elektrárna: Kdy dává její pořízení smysl?

Solární systémy s bateriovým úložištěm jsou u českých domácností stále populárnější. Nejrozšířenějším typem fotovoltaiky je hybridní elektrárna. Ale jak je to s off-grid, neboli ostrovní solární elektrárnou, která není vůbec připojena k distribuční síti? Dává její pořízení vůbec smysl? Jaké má výhody a nevýhody? Zjistěte všechny podrobnosti.

  • 15. června 2020
bulb

Off-grid elektrárna: Kdy dává její pořízení smysl?

main-article
bulb
main-article

Střídače do fotovoltaické elektrárny: Jak vybrat ten nejvhodnější?

Střídač, často nazývaný také jako měnič, je podle mnohých odborníků srdcem celé fotovoltaické elektrárny. Zjistěte, jaká je jeho role při výrobě elektřiny a proč se nevyplácí jeho výběr podceňovat.

  • 28. dubna 2020
bulb
main-article

Obnovitelné zdroje: Slepá cesta pro energetiku?

Obnovitelné zdroje v čele s fotovoltaickými systémy prochází na celém světě prudkým rozvojem a často je na ně nahlíženo jako na nejlepší možnou cestu. Mimo rozsáhlého seznamu pozitiv má však i zelená elektřina svá negativa. Zjistěte, co na fotovoltaice vadí jejím odpůrcům a jaké mýty jsou se solárními elektrárnami spojeny.

  • 30. ledna 2020
bulb
main-article

Dotace na nové solární panely. Černá díra pro veřejné rozpočty?

Jakmile přijde řeč na dotace podporující fotovoltaiku, část českého národa okamžitě zbystří. V hlavě totiž stále mají kauzu zpackané podpory sluneční energie z let 2009 a 2010, která tuzemské podniky a domácnosti bude stát stovky miliard. Proč solární průšvih vůbec vznikl a jak jsou dotace obnovitelných zdrojů nastaveny v současnosti? Nemůže se situace z minulosti znova opakovat?

  • 28. ledna 2020
bulb
main-article

Velká solární elektrárna na Sahaře: Proč se (ne)postaví?

Velký solární komplex elektráren na Sahaře by podle profesora inteligentních inženýrských systémů Amina Al-Habaibeha mohl vyrobit až 200 000 TWh ročně. Pro představu, Temelín v roce 2018 vyrobil asi 15,66 TWh. Proč už se tedy na její výstavbě dávno nepracuje?

  • 11. července 2019
bulb
main-article

Naše země je jedním z největších vývozců elektřiny, říká analytik Glopolis Vojtěch Kotecký

Česká republika masivně exportuje elektřinu do okolních zemí. Může si to dovolit díky levné energii z nevyhovujících uhelných elektráren, za jejíž dopady na životní prostředí platíme svým zdravím. Na to, jak bude vypadat energetika v příštích dvaceti letech, jsme se ptali někdejšího programového ředitele Hnutí DUHA Vojtěcha Koteckého.

  • 12. listopadu 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru