Lewis Howard Latimer: Byl vynálezce žárovky černoch?

„Žárovku vynalezl černoch, ne Edison.“ Tuto větu pronesl na začátku září Joe Biden, kandidát Demokratické strany na prezidenta Spojených států amerických. Biden vynálezce nejmenoval, je však zřejmé, že měl na mysli Lewise Howarda Latimera. Podívejte se na životní příběh tohoto afroamerického vynálezce.

  • 15. září 2020
bulb

Lewis Howard Latimer: Byl vynálezce žárovky černoch?

main-article
bulb
main-article

Elektrické křeslo: Jak se zrodil nápad zabíjet proudem a jakou roli v tom sehrál Edison?

Smrt na elektrickém křesle patří k nejdiskutovanějším způsobům popravy. Kritici jej označují za nehumánní a krutý, přičemž původním cílem byl pravý opak – zajištění rychlého a bezbolestného trestu smrti. Podívejte se, jak se vlastně nápad zabíjet elektrickým proudem zrodil a jakou roli v tomto příběhu sehrál známý vynálezce Thomas Alva Edison.

  • 13. května 2020
bulb
main-article

9 obdivuhodných vynálezů Edisona, které změnily svět

Thomas Alva Edison byl vynálezce, který si nechal patentovat celkem na 2 000 vynálezů. O autorství řady z nich však panují pochybnosti. Edison byl velmi soutěživý, a proto se mezi ním a ostatními vynálezci rozhořelo několik sporů. Přesto mu nelze upřít, že byl schopným podnikatelem a obchodníkem, který dokázal dostat stovky objevů mezi lidi. Podívejte se na devět významných vynálezů tohoto génia.

  • 7. srpna 2019
bulb
main-article

Thomas Alva Edison: Životopis úspěšného obchodníka a vynálezce je plný podrazů a podvodů

Edison se stal světově uznávaným vynálezcem. Mezi jeho vynálezy patří žárovka, generátor nebo dynamo. Mnozí dnešní badatelé ale začínají na životopis tohoto velikána nahlížet trošku jinýma očima. Řada rozhodnutí, která během života učinil, byla motivována jen snahou o zachování vlastních zisků. Častokrát projevoval nedostatek soucitu a sporné je také autorství celé řady jeho patentů.

  • 26. ledna 2018
bulb
main-article

František Křižík: Český Edison se přirovnávání k vynálezci žárovky bránil

František Křižík přezdíván jako „český Edison“, celosvětově proslulý svými vynálezy, se nesmazatelně vryl do dějin elektrotechniky. Jeho životopis je plný velkolepých úspěchů, ale zahrnuje i těžká období a životní prohry. Co se ale při vyslovení jména Křižík vybaví snad každému? Elektřina, oblouková lampa, Křižíkova fontána a někomu možná i elektrárny, tramvaje a železnice.

  • 19. ledna 2018
bulb
main-article

Tesla vs. Edison: Boj dvou slavných vynálezců si vyžádal i oběti na životech

Válka proudů se rozpoutala mezi Nikolou Teslou a Thomasem Edisonem o lepší využitelnost stejnosměrného či střídavého proudu. Jeden z vynálezců se neštítil použít praktiky podobné mafiánskému vyřizování účtů či válečné propagandě. Souboj vynálezců přinesl lidstvu pokrok ale také první popravu na elektrickém křesle. Moderní bitva Billa Gatese a Steva Jobse je proti sporu fyziků odvar slabého čaje.

  • 19. prosince 2014

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru