Ve Švédsku chtějí pro dříví do lesa posílat elektrické náklaďáky bez řidičů

Dřevorubci se zatím o práci bát nemusejí. Akorát když přijede kamion pro odtáhnutí poražených kmenů, možná si už s nikým nepokecají. Švédský startup Einride totiž vyvíjí kamion s elektrickým pohonem, kde úplně chybí kabina pro řidiče. Futuristický vůz T-log se nezalekne ani jízdy po štěrkové cestě a přepraví až 16 tun dřeva. Kdy ho poprvé zahlédnou lišky, medvědi a veverky?

  • 8. srpna 2018
bulb

Ve Švédsku chtějí pro dříví do lesa posílat elektrické náklaďáky bez řidičů

main-article
bulb
main-article

Rodí se konkurence pro Teslu Semi? Daimler představil vlastní elektrický tahač

„To auto popírá fyzikální zákony!“ tak reagovali zástupci automobilového giganta Daimler na technické detaily Tesly Semi načrtnuté minulý rok Elonem Muskem. Letos zvedají hozenou rukavici a vrací úder s vlastním elektrickým náklaďákem eCascadia. Největší výrobce kamionů na světě totiž nechce riskovat ztrátu své dominantní pozice na trhu ani v budoucnu, kdyby se ve velkém přecházelo na elektřinu.

  • 11. července 2018
bulb
main-article

Švédové zprovoznili dálnici, která nabíjí elektroauta za jízdy. Pro začátek na úseku 2 km

Poblíž Stockholmu proměnili obyčejnou dálnici v cestu, která dokáže nabíjet osobní auta, autobusy i kamiony žíznivé po elektřině za jízdy. Blýská se proto majitelům elektromobilů na lepší časy, kdy zapomenou na plánování delší trasy podle polohy dobíjecích stanic? Švédové vybudovali prozatím pouhé dva kilometry inovativní dálnice, ale plánují postavit mnohem rozsáhlejší síť. Šlo by to i u nás?

  • 4. června 2018
bulb
main-article

„Rockstar“ elektromobility ukázala novou Teslu Roadster i elektrický kamion Tesla Semi

Elon Musk odhalil 17. 11. dlouho očekávaný elektrický tahač Tesla Semi, který byl navržen jako kulka, a proto má menší aerodynamický odpor než sporťák Bugatti Chiron. Na 1 nabití ujede 800 km. Na konec show, kde davy šílely podobně jako na rockovém koncertu, si Musk nechal velké překvapení: novou Teslu Roadster s dojezdem 1000 km. Řekl, že tímto vozem chce vlepit pořádnou facku spalovacím autům.

  • 21. listopadu 2017
bulb
main-article

Ani tramvaj, ani trolejbus. Ve Švédsku vede první elektrodálnice pro kamiony

Že automobilová doprava produkuje velké množství emisí, které škodí životnímu prostředí, ví každé malé dítě. Lidstvo proto hledá nové možnosti, které by pomohly škodlivé výfukové plyny a další zplodiny eliminovat. Přední švédský výrobce nákladních automobilů Scania proto ve spolupráci s německým technologickým gigantem Siemens představil překvapivé řešení – elektrodálnici.

  • 24. června 2016

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru