Thomas Alva Edison: Životopis úspěšného obchodníka a vynálezce je plný podrazů a podvodů

Edison se stal světově uznávaným vynálezcem. Mezi jeho vynálezy patří žárovka, generátor nebo dynamo. Mnozí dnešní badatelé ale začínají na životopis tohoto velikána nahlížet trošku jinýma očima. Řada rozhodnutí, která během života učinil, byla motivována jen snahou o zachování vlastních zisků. Častokrát projevoval nedostatek soucitu a sporné je také autorství celé řady jeho patentů.

  • 26. ledna 2018
bulb

Thomas Alva Edison: Životopis úspěšného obchodníka a vynálezce je plný podrazů a podvodů

main-article
bulb
main-article

George Westinghouse bojoval za střídavý proud po boku Nikoly Tesly

Americký inženýr, průmyslník a vynálezce George Westinghouse patřil mezi průkopníky elektrifikace a železniční dopravy. Byl velmi úspěšným podnikatelem. Během známé „války proudů“ stál prozřetelně na straně vítězného střídavého proudu a velmi těžil také ze spolupráce s geniálním vynálezcem, kterým nebyl nikdo jiný než Nikola Tesla, od kterého lacině zakoupil výnosné patenty.

  • 12. ledna 2018
bulb
main-article

Nikola Tesla: Geniální objevy a vynálezy pána blesků obdivujeme dodnes

Svérázný vědec Nikola Tesla proslul vynálezy, díky kterým mohly vzniknout technické a společenské fenomény jako je televize, dálkové ovládání nebo mobilní telefony. Byl to podivín, trápily jej psychické problémy a štítil se lidí, přesto jej mnozí dodnes považují za největšího génia všech dob. Jeho životopis je protkán četnými záhadami. Víte, u koho nejspíš skončil Teslův vynález paprsek smrti?

  • 5. ledna 2018
bulb
main-article

Tesla vs. Edison: Boj dvou slavných vynálezců si vyžádal i oběti na životech

Válka proudů se rozpoutala mezi Nikolou Teslou a Thomasem Edisonem o lepší využitelnost stejnosměrného či střídavého proudu. Jeden z vynálezců se neštítil použít praktiky podobné mafiánskému vyřizování účtů či válečné propagandě. Souboj vynálezců přinesl lidstvu pokrok ale také první popravu na elektrickém křesle. Moderní bitva Billa Gatese a Steva Jobse je proti sporu fyziků odvar slabého čaje.

  • 19. prosince 2014
bulb
main-article

Šílený vědec Nikola Tesla: Pohrával si s blesky, radarem i paprskem smrti

Geniální elektroinženýr vytvořil 300 patentů, ale kvůli chabému obchodnímu talentu většinu života třel bídu s nouzí. Spal čtyři hodiny denně, takže stihl vymyslet motor a generátor energie na střídavý proud, ideu radaru, vznášedla i bezdrátový přenos informací. Mnohokrát za život schytal ránu elektrickým proudem a jednou ho prý zasáhl i blesk. Přezdívali mu Pán blesků nebo čaroděj.

  • 1. září 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru