Z potopené sovětské ponorky s jadernými hlavicemi stále uniká do moře radioaktivita

Požár ve strojovně proměnil plovoucí hrozbu studené války, sovětskou ponorku Komsomolec se dvěma torpédy nesoucími plutonium, ve vrak na dně Norského moře před více než 30 lety. Přesto vědci nyní zjistili, že z ní pořád uniká nadprůměrné množství radioaktivních látek. Podle týmu norských a ruských výzkumníků to ale neznamená žádné důvody k obavám. Proč se nemusíme bát malého podmořského Černobylu?

  • 18. července 2019
bulb

Z potopené sovětské ponorky s jadernými hlavicemi stále uniká do moře radioaktivita

main-article
bulb
main-article

Kudy putoval radioaktivní mrak z Černobylu nad Evropou? Podívejte se

Kontaminované vzdušné masy naducané nebezpečnými radioaktivními látkami se přes území tehdejšího Československa přehnaly dokonce třikrát. Poprvé se k nám radioaktivní mrak z Černobylu dostal v noci mezi 29. a 30. dubnem. Které části Evropy i naší republiky zasáhla radiace po výbuchu nejsilněji?

  • 19. června 2019
bulb
main-article

Zakladatel jaderné fyziky Ernest Rutherford hrál rád rugby a navrhl prozkoumat stáří Země

Ernest Rutherford se stal průkopníkem ve zkoumání radioaktivity. Přišel s konceptem poločasu rozpadu prvků, věnoval se radioaktivnímu záření a jako prvnímu se mu podařilo uskutečnit dávný sen alchymistů - přeměnit jeden prvek na jiný. Za svoje vědecké objevy získal řadu ocenění včetně Nobelovy ceny. Měl prý velký vliv na ostatní, svojí prací mimořádně inspiroval své studenty i celé okolí.

  • 27. července 2018
bulb
main-article

Enrico Fermi spustil první jaderný reaktor a podílel se na vzniku jaderné bomby

Enrico Fermi stál hned u několika prvenství jaderného věku. Pod jeho vedením byl spuštěn první jaderný reaktor s kontrolovanou štěpnou reakcí na světě. Říká se také, že na vývoji první jaderné bomby nesl podobně velký podíl jako Robert Oppenheimer. Americký fyzik italského původu Enrico Fermi zasvětil vědě celý život. Za výzkum radioaktivních prvků také získal Nobelovu cenu.

  • 6. července 2018
bulb
main-article

Marie Curie-Skłodowská celý život zkoumala radioaktivitu. Ta se jí nakonec stala osudnou

Marie Curie-Skłodowská se věnovala fyzice a chemii, celý život zasvětila výzkumu radioaktivity. Společně se svým manželem objevila nové chemické prvky radium a polonium a dvakrát získala Nobelovu cenu. Jako první žena v historii se stala profesorkou na pařížské Sorbonně. Její životopis je protkán úspěchy i tragédiemi, poctami i ústrky. Proč na ni francouzští akademici hleděli přes prsty?

  • 13. dubna 2018

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru