Hendrik Lorentz: fyzik, který stanul v čele vlastní katedry v pouhých 25 letech

Hendrik Antoon Lorentz patří mezi první držitele Nobelovy ceny za fyziku. I přes to, a nebo možná právě proto, není jeho příběh moc známý. Přečtěte si o tomto geniálním fyzikovi, který v pouhých 25 letech stanul v čele katedry teoretické fyziky v Leidenu, a zjistěte, jak společně se svým žákem objevil a vysvětlil takzvaný Zeemanův jev.

  • 27. května 2020
bulb

Hendrik Lorentz: fyzik, který stanul v čele vlastní katedry v pouhých 25 letech

main-article
bulb
main-article

Pieter Zeeman: fyzik, který přispěl k objasnění struktury atomu

Nizozemský vědec a profesor fyziky Pieter Zeeman se proslavil především svým výzkumem, ve kterém se zabýval vlivem magnetismu na záření. Jak se mu podařilo objevit takzvaný Zeemanův efekt, za který později obdržel Nobelovu cenu?

  • 7. dubna 2020
bulb
main-article

William Gilbert: neprávem zapomenutý vědec

Jméno William Gilbert mnohým z nás nic neříká. Přitom je to člověk, který jako první použil pojmy jako je elektřina a magnetismus. Dodnes je proto považován za otce obou oborů. Pojďme se podívat na nevšední životní dráhu tohoto anglického lékaře a fyzika, na jehož přínos vědě se často zapomíná.

  • 5. prosince 2019
bulb
main-article

9 obdivuhodných vynálezů Edisona, které změnily svět

Thomas Alva Edison byl vynálezce, který si nechal patentovat celkem na 2 000 vynálezů. O autorství řady z nich však panují pochybnosti. Edison byl velmi soutěživý, a proto se mezi ním a ostatními vynálezci rozhořelo několik sporů. Přesto mu nelze upřít, že byl schopným podnikatelem a obchodníkem, který dokázal dostat stovky objevů mezi lidi. Podívejte se na devět významných vynálezů tohoto génia.

  • 7. srpna 2019
bulb
main-article

James Watt: vynálezce, který započal průmyslovou revoluci

Skotský mechanik, fyzik a matematik James Watt se proslavil především díky vynálezu parního stroje. Zařízení, které mění tepelnou energii vodní páry na mechanickou energii, přineslo obrovské změny a zefektivnění do výroby, těžby, dopravy, zemědělství i dalších hospodářských sektorů.

  • 16. července 2019
bulb
main-article

7 pozoruhodných zajímavostí o Albertu Einsteinovi

Albert Einstein byl do jisté míry podivín. Už jako dítě vynikal nadprůměrnou inteligencí, ve škole odmlouval učitelům a nekonečně dlouho se rozmýšlel, než zodpověděl jakoukoliv jejich otázku. Vyčnívat nepřestal ani v dospělosti, právě naopak. Získal Nobelovu cenu za fyziku, zformuloval teorii relativity a jeho tvář se postupně proslavila po celém světě. Na jeho počest po něm dokonce byla pojmenována planetka, fotochemická jednotka a chemický prvek. To však nejsou jediné zajímavosti spojené s jeho rozmanitým životem.

  • 28. června 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru