D01d: Kdy se vyplatí?

Změna distribuční sazby je jedním z nástrojů, jak ušetřit výdaje za elektrickou energii. Nárok na kontrolu a změnu sazby máte 1x za 12 měsíců, protože během roku můžete začít používat úplně jiné spotřebiče a vaše spotřeba se může také změnit. Podíváme se, co je sazba D01d, kdy se vyplatí a kdy už ne.

  • 21. června 2023
bulb

D01d: Kdy se vyplatí?

main-article
bulb
main-article

Průvodce distribučními sazbami elektřiny: Jak ovlivňují cenu za kWh?

Nacházíte na vyúčtování za elektřinu podivné hieroglyfy jako D02d, D25d nebo C01d? Pomůžeme vám je rozluštit, protože tyto záhadné změti znaků rozhodují o tom, kolik nakonec zaplatíte za elektrickou energii. Distribuční sazby totiž mimo jiné určují, jestli se domácnosti vyplatí sledovat různé časy spínání nízkého a vysokého tarifu a kolik se tím dá ušetřit.

  • 14. dubna 2020
bulb
main-article

D01d či D02d? Poradíme, se kterou sazbou ušetříte při malé spotřebě elektřiny

Dvě třetiny domácností odebírají elektřinu v distribuční sazbě D02d, která se hodí nejlépe pro potřeby tříčlenné rodiny bez energeticky náročných spotřebičů. Pokud ale žijete sami, nebo skromně hospodaříte s proudem ve dvou, může se vám vyplatit sazba D01d vhodná pro nízký odběr. Podle ceníků na rok 2020 jsme spočítali, do jaké hranice zůstává D01d levnější i odkdy už se vyplatí klasická D02d.

  • 18. března 2020

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru