Drsná severská zima prověřila 20 populárních elektromobilů. Jak se změnil jejich dojezd?

Teploty pod nulou a pořádná chumelenice dokáže zamávat s hodnotami dojezdu elektrických vozů. Norská automobilová federace (NAF) se rozhodla otestovat dvacítku nejprodávanějších elektroaut včetně tří modelů Tesly či Škody Citigo-e iV v mrazu od +3 do -6 °C. Oproti číslům udávaným výrobci se jejich dojezd snížil v průměru o 18 %. Které auto v testu zazářilo a který model naopak propadl?

  • 8. dubna 2020
bulb

Drsná severská zima prověřila 20 populárních elektromobilů. Jak se změnil jejich dojezd?

main-article
bulb
main-article

V Norsku se prodává už přes 50 % elektromobilů. Jak je na tom Česko?

V Norsku se v březnu 2019 poprvé prodalo více elektromobilů než aut se spalovacími motory. Jedná se o první podobný případ na světě. Co stojí za norskou elektromobilovou pohádkou? Jaké další země vzaly elektromobily za své a jak je na tom Česká republika?

  • 5. října 2019
bulb
main-article

Ceny elektřiny 2016: Češi odebírali 12. nejdražší proud ze 36 zemí

Největší vítr v peněžence udělá účet za elektrickou energii v portugalských a německých domácnostech. Jásat nemohou ani Češi a Slováci, kteří uzavírají třetinu nejdražších evropských zemí. Levněji než u nás svítí žárovky třeba i ve francouzských a rakouských rodinách. Podívejte se, ve kterých evropských zemích teče ze zásuvek nejlevnější proud.

  • 5. června 2017
bulb
main-article

V Norsku chtějí přesunout náklad z kamionů na samořídicí elektrické lodě

Mořským vlkům a řidičům náklaďáků ještě neodzvonilo, ale díky dopravní novince testované na norských fjordech by jejich řady mohly podstatně prořídnout. Kontejnerovou dopravu zboží si Norové přejí svěřit autonomním elektrolodím bez posádky. Takové plavidlo by postrádalo kajuty i lodní můstek, protože kapitána by vystřídal robot. Kdy tyto moderní „lodě duchů“ vyplují z přístavu?

  • 2. června 2017

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru