Polsko zavře uhelné doly, začne stavět jaderné elektrárny

Těžba uhlí v Polsku bude ukončena v roce 2049. Takový výstup má několikadenní jednání polské vlády s odbory, které se odehrálo na konci září v Katovicích. Stát zároveň přislíbil, že se postará o pracovníky, kteří v důsledku ukončení těžby přijdou o práci. Polsko bylo poslední zemí EU, jež výrazně oddalovala odklon od fosilních paliv.

  • 8. října 2020
bulb

Polsko zavře uhelné doly, začne stavět jaderné elektrárny

main-article
bulb
main-article

Stát udělal vstupem do OKD fatální chybu, varují odborníci. Přijde o 15 miliard

O 15 miliard by měl přijít stát do roku 2035 kvůli vstupu do společnosti OKD a postupnému útlumu. Podle odborníků se mohly peníze investovat do zelených technologií a rekvalifikace horníků.

  • 29. září 2020
bulb
main-article

Opravdový konec uhelné éry? V dolech na Mostecku propustili 200 lidí

V médiích se neustále mluví o plánovaném konci těžby uhlí na našem území. V dubnu tohoto roku muselo z dolu na Mostecku odejít 200 lidí. Blíží se slibovaný konec doby uhelné?

  • 16. července 2020
bulb
main-article

Jak sucho ohrožuje provoz uhelných a jaderných elektráren?

Sucho a nedostatek vody je v poslední době velmi aktuální téma. Zasaženo však není jen životní prostředí a zemědělství, sucho představuje ohrožení také v oblastech, kde by to člověk možná ani tolik neočekával. Jednou z takových sfér je energetika. Podívejte se, jak sucho ohrožuje provoz uhelných a jaderných elektráren.

  • 1. července 2020
bulb
main-article

Švédsko a Rakousko zavřely poslední uhelné elektrárny

Na konci dubna byl ve Švédsku a v Rakousku ukončen provoz posledních uhelných elektráren. Obě země se tak jako jedny z prvních v Evropě vzdaly závislosti na tomto tradičním fosilním palivu. Blíží se podobný okamžik i v České republice?

  • 3. června 2020
bulb
main-article

5 důvodů, proč je elektrárna Počerady trnem v očích ekologů

Elektrárna Počerady se nachází poblíž stejnojmenné obce na severozápadě České republiky mezi městy Most a Louny. Pokrývá přibližně 7 % domácí spotřeby elektřiny. Počerady jsou častým terčem kritiky ze strany ekologů a ekologických organizací. Podívejte se na 5 hlavních důvodů, proč tomu tak je.

  • 16. března 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru