Emisní povolenky zdražují. Jak ovlivňují cenu elektřiny?

Jak přesvědčit velké znečišťovatele ovzduší, aby snižovali produkci oxidu uhličitého? Takovou otázku řešila Evropská unie, aby splnila závazek plynoucí z Kjótského protokolu. Řešení měly přinést tzv. emisní povolenky, které fungují zjednodušeně jako motivační kolektivní hra. Pojďme se podívat, kolik v současnosti emisní povolenky stojí a jak ovlivňují cenu energií.

  • 5. dubna 2024
bulb

Emisní povolenky zdražují. Jak ovlivňují cenu elektřiny?

main-article
bulb
main-article

5 faktů o kontroverzním Green Dealu

V České republice zřejmě momentálně není více diskutované téma v rámci tématu Evropské unie, než energetická krize. Zvyšování cen plynu a elektřiny je dáváno za vinu Green Dealu, tedy tzv. Zelené dohodě. Jak moc toto ekologické směřování Evropy ovlivňuje české spotřebitele? Zaměříme se na 5 faktů, které nám jej pomohou pochopit.

  • 24. února 2022
bulb
main-article

Baterie a inovace: EU chystá do roku 2022 změny

Aby Evropská unie dosáhla svého cíle, totiž minimalizace CO2, při výrobě elektrického proudu, ale také v oblasti automobilového průmyslu, je třeba přijímat stále nová opatření, a to zejména v oblasti inovace baterií. K tomu slouží Evropská bateriová aliance, která provádí potřebná opatření od roku 2017. Letos provedla další kroky.

  • 1. října 2021
bulb
main-article

Uhlíková daň na hranicích. Zdraží nám neekologické zboží?

Emise jsou v současné době problémem, který Evropská komise projednává pravidelně a snaží se najít vhodné řešení. Neustále jsou na členské státy kladeny vyšší cíle a požadavky na snížení CO2 v ovzduší, aby mohla být zpomalena klimatická změna. Jedním z projektů v roce 2020 a 2021 se stalo projednávání možnosti zavedení uhlíkové daně na hranicích členských států EU.

  • 9. srpna 2021
bulb
main-article

Projekt Energy System 2050. Jaké změny chystá Německo?

Emise CO2 významně přispívají ke globálnímu oteplování a podle statistik Eurostat tvoří přibližně 80% všech člověkem vytvořených skleníkových plynů v EU. Největší podíl na tvorbě má v Evropské unii Německo, které se možnostmi snížení aktivně zabývá. V současné chvíli přicházejí s částečnými výsledky projektu Energy System 2050, který by měl navrhnout vhodné řešení.

  • 14. dubna 2021
bulb
main-article

Německá studie přichází s výsledky. Koronavirus snížil emise

COVID-19 ohrozil světovou ekonomiku a zdraví populace. Zároveň ale také na nějaký čas zastavil leteckou dopravu, omezil funkci mnoha podniků, a dalších, díky čemuž se snížila koncentrace CO2 v atmosféře. Vědci z německého institutu v Potsdamu přinášejí konkrétní data z měření.

  • 27. listopadu 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru