Hrozbu epidemie koronaviru jako první odhalila umělá inteligence startupu BlueDot

Svět se dozvěděl o novém virovém onemocnění, později známém jako COVID-19, od Světové zdravotnické organizace (WHO) 9. ledna 2020. Na výskyt vysoce nakažlivého viru ale už o 10 dní dříve upozornily počítače kanadského startupu BlueDot. Jaké informace pomohly webové platformě k odhalení koronaviru, který má nyní na svědomí téměř 19 000 lidských životů po celém světě?

  • 25. března 2020
bulb

Hrozbu epidemie koronaviru jako první odhalila umělá inteligence startupu BlueDot

main-article
bulb
main-article

Strojové učení a umělá inteligence: Jak ovlivní společnost?

Naši předkové snili o tom, že stroje ulehčí člověku těžkou práci. Dnes naopak rostou obavy, aby na nás ještě nějaká práce vůbec zbyla. Řada současných vizionářů jde ale mnohem dál a v soužití lidí s inteligentními stroji spatřují riziko pro samotnou existenci lidstva.

  • 5. září 2019
bulb
main-article

Vědci vylepšili přístroj, který vidí osoby skrze zeď. Brzy rozpozná i drobné zachvění ruky

Umělá inteligence se naučila s přispěním výzkumného týmu z MIT sledovat lidi skryté za překážkami i za pořádné tlustou stěnou. Děti se ale nemusí bát konce hry na schovávanou a dospělí zase děsit počítače „šmíráka“. Zaměřená osoba se v zařízení zobrazuje pouze jako tyčovitý panák a budoucí využití se plánuje pro zdravotnická zařízení nebo pro domácnosti, kde žijí sami starší lidé náchylní k pádům.

  • 2. července 2018
bulb
main-article

Létající mozek bude pomáhat astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se může těšit na neobvyklého člena posádky. Přibude k nim interaktivní mobilní společník „CIMON“, první forma umělé inteligence, která se na stanici objeví. Zjednodušeně jej popisují jako létající mozek a jeho úkolem bude pomáhat s experimenty během nadcházející mise Horizons pod hlavičkou evropské vesmírné agentury ESA.

  • 6. dubna 2018
bulb
main-article

Roboti místo farářů a mše ve virtuální realitě: Jak vypadá církev 21. století?

Co může šířit slovo boží rychleji než internet? Jeden kazatel v USA se toho chytil a slouží mše ve virtuální realitě. Inženýr ze Silicon Valley založil církev, kde chce uctívat pokročilou umělou inteligenci jako božstvo. V Německu zase uděluje požehnání robot. Změní nové technologie staré pořádky v náboženství? A musejí být bohové šílení, nebo stačí jen šílené počítače?

  • 5. března 2018
bulb
main-article

Robotka s umělou inteligencí Sophia získala občanství v Saúdské Arábii

Nezvykle lidsky, ale stále trošku strašidelně vyhlížející robot pojmenovaný Sophia na sebe strhává pozornost na celém světě. Při prezentaci na konferenci investičních příležitostí v Saúdské Arábii zaujala Sophia místní obecenstvo natolik, že jí rovnou udělili státní občanství. Sophiin projev s „živou“ mimikou je opravdu strhující. Také byste si chtěli se Sophií popovídat?

  • 6. prosince 2017

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru