Startup plánuje prodloužit dojezd elektromobilů zapojením přívěsu s baterií

Francouzská firma EP Tender vyvíjí řešení, které promění starší model Renault Zoe s baterií 40 kWh na nejvýkonnější Teslu. Stačí za elektroauto určené hlavně na popojíždění po městě připojit malý vozík s baterkou a rázem sedíte ve voze, jež hravě zvládne i delší road trip bez neustálého čekání u nabíjecí stanice. Má originální nápad na prodloužení dojezdu elektromobillů šanci na úspěch?

  • 20. dubna 2020
bulb

Startup plánuje prodloužit dojezd elektromobilů zapojením přívěsu s baterií

main-article
bulb
main-article

Francie a jaderná energetika. Plánovaný ústup od jádra se nekoná?

Francie, tradiční velmoc v oblasti jaderné energetiky, dlouhodobě plánovala alespoň částečný odklon od jádra ve prospěch jiných, zejména obnovitelných zdrojů. Tento proces ale zdaleka nebude tak rychlý, jak bylo původně v plánu. Proč?

  • 14. ledna 2020
bulb
main-article

Otřesný stav cesty a málo elektřiny: Solární silnice ve Francii končí jako úplný propadák

Velké naděje provázely v roce 2016 otevření první solární cesty pro auta. V Normandii sice vybudovali jen 1 km dlouhý úsek, ale Francouzi už spřádali plány, jak pokryjí solárními panely tisíc kilometrů, aby získali elektřinu pro 5 milionů domácností. Jenže první „revoluční“ silnice dnes vypadá, jako by se po ní projel tank řízený Godzillou. Navíc ani zdaleka nejde o jediný problém solární vozovky.

  • 2. září 2019
bulb
main-article

Auta startupu Navya: Šance Evropy na vlastní autonomní dopravu, nebo zatím jen velký sen?

Zapomeňte na firmy Waymo či Uber, které zkoušejí autonomní vozy daleko za Atlantikem. Samořídicí auta jezdí i po evropských silnicích. Tedy auta od Navya brázdí veřejné silnice v Evropě zatím pouze ve švýcarském Sionu, ale na mnoha úsecích vyloučených z veřejné dopravy již jezdí přes 60 autonomních autobusů francouzského startupu. Kolik lidí už přepravily a jaké mouchy ještě musí vychytat?

  • 16. dubna 2018
bulb
main-article

Marie Curie-Skłodowská celý život zkoumala radioaktivitu. Ta se jí nakonec stala osudnou

Marie Curie-Skłodowská se věnovala fyzice a chemii, celý život zasvětila výzkumu radioaktivity. Společně se svým manželem objevila nové chemické prvky radium a polonium a dvakrát získala Nobelovu cenu. Jako první žena v historii se stala profesorkou na pařížské Sorbonně. Její životopis je protkán úspěchy i tragédiemi, poctami i ústrky. Proč na ni francouzští akademici hleděli přes prsty?

  • 13. dubna 2018
bulb
main-article

Renault přišel s novým konceptem autonomního elektromobilu pro sdílenou městskou přepravu

Taxikářům lamentujícím nad úspěchem společnosti Uber roste další konkurence. Vozidla s autonomním řízením už se testují v mnoha zemích a od výraznějšího nástupu na silnice je podle řady předpovědí dělí jen roky. Originální koncept autonomního elektromobilu nedávno představil Renault. Vůz by měl najít uplatnění v rámci inteligentních městských systémů blízké budoucnosti.

  • 2. dubna 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru