Výpadky elektřiny online: Kde najít přerušení dodávek?

Výpadek elektřiny už zažil nejspíš každý z nás. Jak poznat, zda vám pouze vypadává jistič, nebo se jedná o přerušení dodávky? Na jakých webových stránkách najdete informace o odstávce elektřiny v místě vašeho bydliště? To všechno se dozvíte v našem článku.

  • 23. ledna 2024
bulb

Výpadky elektřiny online: Kde najít přerušení dodávek?

main-article
bulb
main-article

D01d: Kdy se vyplatí?

Změna distribuční sazby je jedním z nástrojů, jak ušetřit výdaje za elektrickou energii. Nárok na kontrolu a změnu sazby máte 1x za 12 měsíců, protože během roku můžete začít používat úplně jiné spotřebiče a vaše spotřeba se může také změnit. Podíváme se, co je sazba D01d, kdy se vyplatí a kdy už ne.

  • 21. června 2023
bulb
main-article

Jak poznáte vhodný jistič pro vaši domácnost a kolik stojí jeho výměna?

Ušetřit na výdajích za elektřinu můžete nejenom změnou dodavatele, distribuční sazby nebo výměnou svého trvalého bydliště za dřevěný srub v lese. Vyměnit můžete ještě hlavní jistič. Přestože se nejedná o zrovna levnou záležitost, zejména obyvatelé starších domů na této možnosti mohou vydělat.

  • 2. dubna 2020
bulb
main-article

Platba za jistič a odběrné místo: Kolik zaplatíte, i když neodeberete ani 1 kWh elektřiny?

Elektroměr může klidně zahálet, ale odběratel vždycky musí uhradit fixní poplatky, které nijak nezohledňují jeho spotřebu. Kromě menších plateb sem patří především platba za jistič pro distributora a fixní měsíční plat za odběrné místo, jehož výši určují dodavatelé. Nejčastěji vás vyjde kolem 80 až 95 korun za měsíc, ale některé menší energetické firmy si účtují i částky od 140 do 180 Kč.

  • 10. února 2020
bulb
main-article

Jak se liší jednofázové a třífázové rozvody?

V českých domácnostech se můžeme setkat s jednofázovými a třífázovými rozvody. Jak se liší, jaké mají výhody a nevýhody a jak ovlivňují velikost a platby za hlavní jistič? Přečtěte si podrobnosti v následujícím článku.

  • 20. září 2019
bulb
main-article

Jarní bouřky se blíží. Čas myslet na přepěťovou ochranu

Otázku přepěťové ochrany mnozí z nás tak trochu podceňují a počítají s tím, že pravděpodobnost je statisticky poměrně nízká. Ale čert nikdy nespí a když se stane, že k přepětí v elektrické síti dojde, bývá pozdě na sypání si příslovečného popela na hlavu.

  • 27. března 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru