Jak na přepis energií při změně odběratele? Poradíme, jak postupovat

Stěhujete se, pronajímáte byt, kupujete nemovitost, anebo rozplétáte dědické závazky? Když si sbalíte kufry a přesunete se o dům dál, elektroměr si s sebou do zavazadla vzít nemůžete. V těchto případech musí starý i nový odběratel vyplnit pár lejster, aby odběrné místo neskončilo při nedbalém přepisu energií v černém odběru. Na co nesmíte zapomenout při převodu elektřiny na nového majitele?

  • 12. července 2023
bulb

Jak na přepis energií při změně odběratele? Poradíme, jak postupovat

main-article
bulb
main-article

Kolik wattů i korun spotřebuje vaše lednice, televize či PC? Podívejte se na 7 situací

Jedna babka povídala, že největším žroutem elektřiny v domácnosti je lednice. A čtyři z pěti babek vám potvrdí, že u rodin, které elektřinou netopí, ani neohřívají vodu, to většinou platí. Pátá babka, která tomu hodně rozumí, navíc dodá, že velmi záleží na tom, jak starou lednici máte, jak často používáte sušičku anebo jestli doma máte herního maniaka, co tráví dlouhé hodiny na počítači.

  • 23. února 2023
bulb
main-article

Jak zřídit elektrickou přípojku a kolik za ni zaplatíte?

Jestli se plánujete vrhnout do stavby rodinného domu nebo chaty, čeká na vás mezi řadou jiných nezbytných „kratochvílí“ i vyřizování zavedení elektřiny k pozemku. Zjistěte, jak postupovat při zřizování elektrické přípojky i jakým poplatkům se nevyhnete, přestože náklady na samotnou přípojku hradí ve většině případů distributor elektřiny.

  • 3. srpna 2022
bulb
main-article

Pronájem: Proč je přepis energií na nájemníka výhodnější pro obě strany?

Jste v nájmu a chcete snížit náklady na energie změnou dodavatele? Nebo naopak pronajímáte byt a hrozíte se placení dluhů na elektřinu za nájemníka, po kterém se najednou slehla zem? Přepis platby energií na nájemce se vyplatí jak pro majitele bytu, tak pro jeho nájemníka. Podívejte se, jakým ošidným situacím tak můžete zabránit.

  • 8. července 2020
bulb
main-article

ERÚ a ČOI proklepne tisíce smluv od šmejdů, kteří lidem vnutili žárovky „zdarma“

Mnoho odběratelů se nechalo nalákat na velmi laciné, nebo bezplatné LED žárovky prezentované jako „dárek“ při podpisu nové smlouvy s dodavatelem energií. Přestože pak využili zákonné možnosti výrobek vrátit a smlouvu vypovědět, zavalila je smršť výhružných sdělení o rychlém zahájení exekuce. Ošemetné smlouvy i zastrašující praktiky nyní prověří Energetický regulační úřad i obchodní inspekce.

  • 26. července 2018
bulb
main-article

Poruchovost „čmoudů“ a elektromobilů se nedá srovnat, tvrdí spokojený řidič elektroauta

Ve vysněné Tesle najel už 250 tisíc kilometrů a tvrdí, že v otázce údržby a investic do vozu vyhrává elektromobil na plné čáře. Ondřej Hunčovský, který vozí lidi ve své taxi-Tesle, má podobnou zkušenost jako další majitelé elektromobilů. Jaké starosti s autem odpadnou, když vyměníte spalovací motor za elektrický pohon? Své zkušenosti nám prozradilo 10 řidičů, kteří to mohou porovnávat.

  • 8. prosince 2017

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru