V Číně vytiskli 1. autobusovou zastávku z 3D tiskárny na světě za 2 hodiny

Moderní technologické trendy se nevyhýbají ani autobusovým zastávkám. Drobnější stavby už navíc nepředstavují pro 3D tisk žádný problém a jsou vyzkoušené po celém světě. V Číně nedávno vyrobili originální zastávku z recyklovaných surovin, která zaujme na první pohled. Na nic si nehraje, nezapře ani stavební materiál, ani výrobní technologii. Proč chtějí Číňané nyní prorazit výrobou WC z 3D tisku?

  • 12. února 2018
bulb

V Číně vytiskli 1. autobusovou zastávku z 3D tiskárny na světě za 2 hodiny

main-article
bulb
main-article

Beton svítící ve tmě: Otřese nový patent z Mexika systémem pouličního osvětlení?

Záře velkoměst možná za pár let nebude stát skoro žádné peníze. Díky novému patentu ve struktuře betonu mohou zdi budov vyzařovat světlo v mnoha barvách. Pouliční osvětlení by se tak obešlo bez jediného kilowattu elektřiny a světelné lampy na ulicích by najednou začaly překážet. Jak dlouho vydrží světélkující beton svítit a jak drahá je jeho výroba oproti běžnému betonu?

  • 31. srpna 2016
bulb
main-article

Bezdrátový přenos elektrické energie: Podívejte se, co dokáže stolek z betonu

Čeští designéři Jiří Peters a Ladislav Eberl nevěří, že beton je pouze nudný kus šedého kvádru. Z betonu vyrobili unikátní stolek, který dokáže rozsvítit malé kostky s diodami položené na jeho desku, aniž by někde čouhaly dráty elektrického vedení. V budoucnu by mohl bezdrátově také nabíjet mobily nebo přenosné počítače. Podívejte se, jaká „kouzla“ betonový stolek dokáže.

  • 10. listopadu 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru