Cena elektřiny na burze: Jak se projevuje na faktuře?

Cena elektřiny na burze znatelně kolísá podle poptávky a energetické situace ve světě, a tím se mění i její cena pro koncové zákazníky. Jak ale přesně burza ovlivňuje vaši výši záloh i konečné vyúčtování a co všechno cena elektřiny obsahuje? Po přečtení našeho článku budete znát odpověď.

  • 20. března 2024
bulb

Cena elektřiny na burze: Jak se projevuje na faktuře?

main-article
bulb
main-article

Spotové ceny na trhu: Jaké jsou záludnosti?

Spotový trh s elektřinou má několik výhod, ale i nevýhod. Tou hlavní je transparentnost, tedy možnost ověření cen. Nevýhodou je však jejich proměnlivost oproti klasickým tarifním ceníkům dodavatelů energie. Jak se ve spotových cenách vyznat a jak je získat? Na to vám odpovíme v tomto článku.

  • 12. dubna 2023
bulb
main-article

Světlo na konci tunelu? Cena elektřiny na burze prudce klesá

Krátkodobé ceny elektřiny na burze se prudce propadají. Zatímco ještě počátkem prosince vystoupaly až k 400 eurům za MWh, nynější cena se pohybuje kolem 80 - 90 euro za MWh.

  • 3. ledna 2022
bulb
main-article

Záporné ceny elektřiny devastují trh, řešení ale existují

Záporné ceny elektřiny na burze už nejsou jen ojedinělým fenoménem, ale dochází k nim stále častěji. Česká distribuční síť proto může být bez investic v ohrožení.

  • 4. srpna 2020
bulb
main-article

Cena silové elektřiny: Poznejte, jak se vyvíjela

Na komoditních burzách dochází v posledních týdnech kvůli světové pandemii koronaviru k pořádným turbulencím. Jinak tomu není ani u silové elektřiny. Zatímco poslední dva roky byla cena elektřiny vysoko, koronavirová krize ji tlačí dolů. Pokud bude následovat ještě krize hospodářská, mohl by se tento trend udržet. Co to znamená pro domácnosti?

  • 22. června 2020
bulb
main-article

Jiří Mlynář, šéf nákupu energií v E.ONu: Tlak na levný plyn zpomalí zdražování elektřiny

Od podzimu 2019 pozvolna klesá cena silové elektřiny. Zohlední dodavatelé snížení cen do svých ceníků, a nebo nás naopak čeká další zdražování? A jak energetická politika Německa ovlivní ceny elektřiny? Zeptali jsme se vedoucího nákupu energie ve společnosti E.ON Energie, Jiřího Mlynáře.

  • 27. ledna 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru