Ostravští studenti vybojovali bronz v soutěži robotických vozítek pro pohyb na Marsu

V mezinárodní soutěži European Rover Challenge 2019 zvítězili Poláci, ale český tým RoverOva vybojoval v tvrdé konkurenci robotů do marťanské nepohody krásné 3. místo. Podle studentů z katedry robotiky VŠB-TUO se velký kus jejich úspěchu skrýval ve schopnosti upravit robota během soutěže, když zjistili, že pár součástek nefunguje podle plánu. O vozítku K3P4 hovořil Daniel Huczala z týmu RoverOva.

  • 10. ledna 2020
bulb

Ostravští studenti vybojovali bronz v soutěži robotických vozítek pro pohyb na Marsu

main-article
bulb
main-article

Kde složí hlavu první „Marťané“? NASA vybrala nejlepší návrhy domů pro kolonizaci Marsu

Elon Musk by rád poslal na Rudou planetu milión pozemšťanů už v roce 2024. Americká vesmírná agentura (NASA) sice plánuje vyslat vesmírné dobrodruhy na Mars až o 9 let později, ale už nyní zvolila 5 nejlepších nápadů na obytné kapsle pro první Marťany. Tvůrci si prý u návrhů dali záležet, aby jejich obyvatelé po delší době nedostali chuť se navzájem pozabíjet. Prohlédněte si jejich výtvory.

  • 22. srpna 2018
bulb
main-article

SpaceX infografika: Podívejte se, co umí rakety Falcon 9, Falcon Heavy i kosmická loď Dragon

Dnes v podvečer středoevropského času poprvé odstartuje do vesmíru raketa Falcon Heavy od SpaceX. Spoustu lidí se přijde na tento historický okamžik podívat na mys Canaveral, odkud raketa poletí. Když celá akce neskončí výbuchem, půjde o nejsilnější raketu současnosti. Podívejte se na úspěchy i nezdary SpaceX, kterými se firma Elona Muska zapsala do historie kosmonautiky.

  • 6. února 2018
bulb
main-article

Se SpaceX ke hvězdám a na Mars: 7 zajímavostí o vesmírných plánech Elona Muska

Tušili jste, že kromě pochybností a někdy i posměšků ze strany odborníků, šéf SpaceX schytal i jeden plivanec od ruského vesmírného inženýra? Sen Elona Muska o sestrojení znovu použitelných raket a zlevnění vesmírného cestování mnozí považovali za nemožný. Nyní už SpaceX recyklovanou raketu Falcon 9 vyslal na oběžnou dráhu a zpět. Budou vám vaše děti díky SpaceX psát z Marsu?

  • 1. ledna 2018
bulb
main-article

Elon Musk a SpaceX chce poslat lidi na Mars v r. 2024 a umožnit cestování raketami na Zemi

Rakety pro všechny! Tak by se dal shrnout projev Elona Muska koncem září na Mezinárodním astronautickém kongresu. Kdo si se SpaceX nezaletí v blízké budoucnosti na Mars nebo na Měsíc, může využít raket, které ho dopraví kamkoli na Zemi do 1 hodiny, často však i do 30 minut. Prý dokonce za cenu běžné letenky. Zapíše se SpaceX do historie vesmírných výprav hned vedle Armstronga či družice Sputnik?

  • 6. října 2017

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru