Pokuta za předčasný odchod u malých dodavatelů se může vyšplhat na 8 až 10 tisíc

V éře rostoucích cen elektrické energie vypadá nabídka s fixací velmi lákavě. Jenže smlouvy na dobu určitou se zpravidla automaticky prodlužují, a pokud odběratel „zaspí“ vhodnou dobu na zrušení obnovy smlouvy, může se zbavit závazku jen za cenu zaplacení vysoké sankce. Zatímco větší firmy vás budou pokutovat maximálně částkou kolem 5 až 6 tisíc, menší dodavatelé občas žádají mnohem vyšší sumy.

  • 22. března 2021
bulb

Pokuta za předčasný odchod u malých dodavatelů se může vyšplhat na 8 až 10 tisíc

main-article
bulb
main-article

Moravská plynárenská: Poradíme, na jaké chytáky nenaletět v obchodních podmínkách firmy

Obchodní podmínky dodavatelů nepatří zrovna mezi napínavé čtení. Pasáže se hemží právnickými termíny a odběratele z toho může pořádně rozbolet hlava. Jenže když přeskočíte pár nudných řádků, snadno vás může překvapit vysoká pokuta, a o to větší bolehlav. Prokousali jsme se za vás důležitými dokumenty od dodavatele Moravská plynárenská. Jaké pasti jsme odhalili?

  • 30. dubna 2020
bulb
main-article

Je Rodinná energie férový dodavatel? Proklepli jsme jeho obchodní podmínky i ceník pokut

U velkých a zaběhnutých energetických společností narazíme na nějaký ten chyták v obchodních podmínkách už spíše výjimečně. Naopak, u menších a relativně nových dodavatelů energií může odběratel hodně riskovat, pokud si pozorně nepročte, co vlastně podepisuje. Jaké pasti ve formulaci smluvních podmínek jsme objevili u firmy Rodinná energie?

  • 28. února 2020
bulb
main-article

Sankce přes 6 tisíc Kč za předčasné ukončení smlouvy: Kteří dodavatelé si je účtují?

S jedním dodavatelem elektřiny nemusíte zůstávat na věčné časy a nikdy jinak. Jenže pokud jste podepsali smlouvu na dobu určitou, musíte se strefit do lhůty pro zrušení jejího automatického obnovení, jinak vás čeká zaplacení tučné pokuty za předčasný odchod. Jak vysoké sankce zaplatíte u největších energetických firem a jak se jim můžete vyhnout?

  • 16. září 2019

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru