Poznejte tajemství elektromotoru

Elektromotor se využívá v řadě domácích spotřebičů a funguje jako spolehlivý pohon také v kolejové dopravě. V současné době se však upíná pozornost na elektromotor především v souvislosti s pohonem elektromobilů. Zjistěte, jak funguje elektrický motor v autě a jak se odlišuje od spalovacího motoru.

  • 7. února 2020
bulb

Poznejte tajemství elektromotoru

main-article
bulb
main-article

Legendární automobily: Objevte 9 zajímavostí z doby automobilového pravěku

Věděli jste, že první road trip v historii automobilů odřídila žena? Tušili jste, že počátkem 20. století auta symbolizovala nevinnost a patřila k oblíbeným kulisám pro romantické pohlednice? Odhalte, jak to vypadalo v době automobilového pravěku, tedy na přelomu 19. a 20. století, kdy první vozy na čtyřech kolech začaly jezdit po cestách, které tehdy „okupovaly“ kočáry tažené koňmi a bicykly.

  • 22. března 2019
bulb
main-article

Ministr Brabec: Přestaňme páchat kolektivní sebevraždu!

Za velmi nebezpečné považuje ministr životního prostředí Richard Brabec nelegální demontáž filtrů pevných částic u aut s dieselovými motory. Do ovzduší se dostávají prudce jedovaté karcinogenní látky. Brabec chce hříšníky tvrdě trestat. Policie začne majitele aut postihovat přímo na místě. Od dubna Česko zároveň přijme revoluční agendu pro elektromobily. Ministr to uvedl na setkání s eurokomisařem pro životní prostředí Karmenem Vellou v rámci tzv. Clean Air Dialog.

  • 14. listopadu 2018
bulb
main-article

Hluk a smrad spalovacího motoru nám opravdu nechybí, shodují se majitelé elektromobilů

Co má společného pití kávy, užívání lehkých drog a řízení elektroauta? Všechny tři činnosti jsou návykové. Aspoň tak jízdu v bezemisních vozech popisují jejich řidiči. O tichém chodu elektromotoru mluví jako o balzámu na duši a o zvuku spalovacího motoru jako o kraválu, který dokáže udělat každý pitomec. Na co si museli elektromobilisté zvykat při první jízdě s jejich novým miláčkem na 4 kolech?

  • 15. prosince 2017
bulb
main-article

Poruchovost „čmoudů“ a elektromobilů se nedá srovnat, tvrdí spokojený řidič elektroauta

Ve vysněné Tesle najel už 250 tisíc kilometrů a tvrdí, že v otázce údržby a investic do vozu vyhrává elektromobil na plné čáře. Ondřej Hunčovský, který vozí lidi ve své taxi-Tesle, má podobnou zkušenost jako další majitelé elektromobilů. Jaké starosti s autem odpadnou, když vyměníte spalovací motor za elektrický pohon? Své zkušenosti nám prozradilo 10 řidičů, kteří to mohou porovnávat.

  • 8. prosince 2017
bulb
main-article

Elektromobily vs. automobily: Kdo lámal první rychlostní rekordy?

Elektromobily brázdily silnice dříve než klasická auta na spalovací motor. Kolem roku 1900 už pokořovaly rychlostní rekordy, ale za pár let elektrické vozy pomalu začaly mizet v propadlišti dějin, než je oživila nedávná renesance elektromobility. Podívejte se, jak se vyvíjela historie elektrických vozidel, která se na přelomu 19. a 20. století propagovala jako „auta pro ženy“.

  • 9. ledna 2015

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru