Fotovoltaické panely na principu perovskitů. Co může nová technologie nabídnout?

K recyklaci dnes běžně používaných křemíkových solárních panelů se využívá postup termické, mechanicko-chemické a FRELP recyklace. Bohužel všechny tyto metody mají pořád daleko k tomu, abychom mohli solární panely nazývat zcela udržitelnou variantou. Tato situace se ale má změnit, jelikož vědci přišli s možným řešením. Tím je vytváření solárních panelů z recyklovatelného perovskitu.

  • 23. září 2021
bulb

Fotovoltaické panely na principu perovskitů. Co může nová technologie nabídnout?

main-article
bulb
main-article

Startup Lightyear láká na solární auto, které si samo vyrábí elektřinu. V čem je háček?

Střechu a kapotu nového elektromobilu Lightyear One pokrývá 5 m² solárních panelů. Inovátorská automobilka Lightyear svůj první prototyp prezentuje jako auto, které se samo dobíjí ze slunečních paprsků a osvobozuje řidiče od závislosti na infrastruktuře dobíjecích stanic. Jenže stojí pomalu tolik, co běžné elektroauto a fotovoltaika na rodinném domě dohromady.

  • 31. července 2019
bulb
main-article

Elektromobil s vůní lesa a karosérií pokrytou solárními panely má přes 7 tisíc objednávek

V čarovném hvozdu se prohánějí jednorožci a vedle na palouku se sluní magické elektroauto s mechovou zahrádkou pod palubní deskou. Jako z říše pohádek působila loni zpráva o chystaném autě z dílny německého Sono Motors, které je vybaveno 330 solárními panely a mechem pro čistění vzduchu. Dnes to vypadá, že elektrická pohádka na 4 kolech se brzy stane skutečností, protože v ní věří již tisíce lidí.

  • 3. září 2018
bulb
main-article

Z největší solární jachty se stala loď poháněná sluncem, větrem i vodíkem

Objevte loď mnoha tváří. Poprvé vyjela na moře jako extravagantní jachta MS Tûranor PlanetSolar, aby se stala prvním plavidlem na solární pohon, které obepluje modrou planetu. To se podařilo už před 6 lety a dnes pod novým jménem Race for Water brázdí oceány v podobě plovoucí laboratoře, jež kromě solárních panelů pohání i vodíkový systém a ve vzduchu se třepotající vlečný drak.

  • 15. června 2018
bulb
main-article

Budoucnost osobní přepravy? Rodinné auto Stella Vie jezdí čistě na solární energii

Někteří nazývají Stella Vie nejefektivnějším rodinným vozem všech dob. Automobil pro pět osob je ale na první pohled nepřehlédnutelný také díky svému osobitému futuristickému vzhledu. Budoucnost předznamenává provozem s nulovými emisemi a chytrými funkcemi. Má solární vůz také nějaké vady na kráse?

  • 24. července 2017
bulb
main-article

Hyperloop: Rychlodráha budoucnosti slibuje 2krát rychlejší cestování než v letadle

Z Prahy do Ostravy zhruba za čtvrt hodiny? Zatím o tom můžete pouze snít, ale v hlavách technologických vizionářů už se rodí myšlenka, díky které byste mohli na děravé české dálnice zapomenout. Projekt Hyperloop si totiž pohrává s představou superrychlé dráhy, kde by lidé cestovali v kapslích potrubními tunely podobně jako v animovaném seriálu Futurama. Nechali byste se svézt?

  • 30. července 2015

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru