Technologie

Plechový kuchař připraví 120 burgerů za hodinu. A nikdy nezapomene na okurku

Jako malý kluk pracoval Alex Vardakostas v rodinném podniku, kde obracel stovky karbanátků na hamburgery denně. Když dospěl, vrhl se na studium mechaniky a přes 8 let vyvíjel stroj, který by rutinní práci každého brigádníka v McDonaldu zvládl, ale zároveň připravil něco lahodného a čerstvého. Nyní otevírá první restauraci na světě, kde robot „ukuchtí“ jeden burger za 5 minut.

Plechový kuchař připraví 120 burgerů za hodinu. A nikdy nezapomene na okurku
Plechový kuchař připraví 120 burgerů za hodinu. A nikdy nezapomene na okurku

Úvodní fotografie: creator.rest

Fastfoody čekají velké změny. První vlaštovkou nových pořádků se stal robot Flippy od Miso Robotics. Robotické rameno v restauraci Caliburger v kalifornské Pasadeně zbavilo člověka otravné a únavné obsluhy prskajícího grilu. O správně propečené maso se postarala kombinace počítačového vidění a termálních kamer.

Jenže všechny ostatní rutinní úkoly jako krájení zeleniny a pokládání surovin do burgeru zůstaly na bedrech pracovníků často odměňovaných minimální mzdou.

Létající hamburgery a pivo na dosah: Drony začínají na Islandu doručovat jídlo

Evoluce plechových kuchařů se ale nedala zastavit. Poslední vývojový stupeň, který dokáže připravit burger se vším všudy bez asistence člověka, vyvinul Američan s řeckými kořeny Alex Vardakostas. Jeho stroj nazvaný Creator po obdržení objednávky teprve začne mlít maso, takže hladový strávník se může těšit na pořádně čerstvou pochoutku.

Mechanický chef vaří, obsluha restaurace si čte

Vardakostas o svém výtvoru raději mluví jako o „kulinářském nástroji“ než o robotovi. Creator sám rozemele a opeče maso, rozpůlí housku, nakrájí čerstvou zeleninu, která vypadne z tubusů se stlačeným vzduchem, odměří dávku omáčky s přesností na milimetry a doplní koření i sýr.

Všechny ingredience spadnou na krabičku jedoucí po běžícím páse, kde se poskládají jako košile do komínku na dvě poloviny burgeru. Stačí je spojit a předat zákazníkovi. Poslední krok už jen „doklepne“ pracovník z masa a kostí.

I když se zdá, že taková restaurace může fungovat s minimem zaměstnanců, jeden Creator poskytne obživu dalším 9 lidem. Věnují se příjmu objednávek, obsluhování hostů, doplňování surovin do robota, přípravě hranolek i salátů, občasnému čistění grilu, a dokonce čtení knížek. Šéf restaurace, Vardakostas, totiž vyžaduje, aby jeho pracovníci 5 % své pracovní doby věnovali četbě. Prý tak nezakrní v osobním rozvoji.

Při práci v továrnách i jinde lidem začínají pomáhat koboti. O co se jedná? Chci zjistit, co je kobot zač!

Burger od robota za 6 dolarů

Creator sice dosahuje podobných rozměrů jako malé auto (4,26 metrů na délku), ale přesto se díky němu ušetří polovina prostoru, který by v běžném fastfoodu jinak zabírala kuchyň. Ve Vardakostasově podniku stojí dva stroje, takže při maximálním výkonu připraví až 240 burgerů za hodinu.

Technologie pro foodies: Zkuste kávu s vlastním portrétem i čokoládu z 3D tiskárny

Pro veřejnost se restaurace otevře až v září. Zatím si na burgerech pochutnávají jen novináři a vybraní labužníci. Jeden cheesburger vyjde na 6 dolarů, což je v San Francisku za hubičku. Na jídelním lístku lepších restaurací stojí podobná lahoda 10 až 18 dolarů.