Domácí 3D tiskárny. Na co si dát při výběru pozor?

Teprve v 80. letech minulého století si nechal Chuck Hull patentovat svůj vynález trojrozměrného tisku. Brzy se o 3D tiskárny začala zajímat také veřejnost. Netrvalo dlouho a těmito zařízeními byly vybaveny instituce, jež se zabývají zdravotnictvím, výrobou a prodejem zboží, stavebnictvím a uměním. V dnešní době se jedná o dostupné domácí nebo kancelářské vybavení, které si můžete dopřát už za několik tisíc, a to pro své praktické nebo například umělecké potřeby.

  • 3. prosince 2020
bulb

Domácí 3D tiskárny. Na co si dát při výběru pozor?

main-article
bulb
main-article

Čeští 3D tiskaři pomáhají v boji s virem COVID-19. Rozdávají ochranné štíty pro lékaře

Ikona 3D tisku, Josef Průša, a jeho obří tisková farma Prusa Research se vrhla na výrobu obličejových štítů pro doktory, zdravotníky a jiné profesionály, kteří se nyní ocitají v přední linii boje s koronavirem. Firma je do nemocnic posílá zdarma. Stačí o ochranné pomůcky požádat. Nenahrazují sice nedostatkové respirátory, ale společnosti Prusa Research přišlo za pár dní přes 100 tisíc objednávek.

  • 15. dubna 2020
bulb
main-article

3D tisk ve stavebnictví: 5 Nejzajímavějších staveb

O domech postavených pomocí 3D tisku se stále mluví a každou chvíli je představen nějaký ambiciózní projekt. Ne všechny se nakonec podaří realizovat, ale mnoho zajímavých a perspektivních staveb již stojí.

  • 11. února 2020
bulb
main-article

Ohlédnutí za MSV 2019: Nejzajímavější novinky z 3D tisku

Poměrně novým tématem na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně byl 3D tisk, který dostal prostor v celém jednom křídle pavilonu A1. I když je tato technologie známá už od roku 1984, k jejímu největšímu rozvoji došlo až v posledních pěti letech. Zjistěte, co všechno umí 3D tiskárny vytvořit, a nahlédněte s námi na výběr technologií, které nás nejvíce zaujaly.

  • 6. listopadu 2019
bulb
main-article

3D tisk ve stavebnictví: Levné bydlení v domech brzy budoucností?

Ceny bytů a domů začínají být v mnoha lokalitách neúnosně vysoké. Pokud čekáte spásu od 3D tisku, možná se tak úplně nemýlíte, ale doba, kdy si běžně zavoláte 3D zedníka, je zatím spíše v nedohlednu a příčin je celá řada.

  • 25. září 2019
bulb
main-article

Kde složí hlavu první „Marťané“? NASA vybrala nejlepší návrhy domů pro kolonizaci Marsu

Elon Musk by rád poslal na Rudou planetu milión pozemšťanů už v roce 2024. Americká vesmírná agentura (NASA) sice plánuje vyslat vesmírné dobrodruhy na Mars až o 9 let později, ale už nyní zvolila 5 nejlepších nápadů na obytné kapsle pro první Marťany. Tvůrci si prý u návrhů dali záležet, aby jejich obyvatelé po delší době nedostali chuť se navzájem pozabíjet. Prohlédněte si jejich výtvory.

  • 22. srpna 2018

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru