Srovnání evropských cen elektřiny 2018: Němce dusí drahé energie. A co Čechy?

Průměrného Němce stojí 1 megawatthodina (MWh) elektrické energie 333 eur. Český odběratel za stejné množství utratí jen 210 eur. Jenže při stejné spotřebě přijde nižší účet za elektřinu domácnostem na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a dokonce i třeba v Holandsku či ve Francii. Jak se srovnání cen elektřiny mezi Evropany změní při přepočtu na paritu kupní síly?

  • 19. srpna 2019
bulb

Srovnání evropských cen elektřiny 2018: Němce dusí drahé energie. A co Čechy?

main-article
bulb
main-article

ČEZ zdraží elektřinu a změní obchodní podmínky. Jeho odběratelé mohou odejít do 21. května

Energetický gigant ČEZ od 1. 6. změní všem zákazníkům obchodní podmínky a těm, kteří nemají zafixovanou cenu, zvýší ceny elektřiny v průměru o 4 %. Pokud se to odběratelům ČEZ nebude líbit, mají šanci odejít do 10 dnů před účinností ohlášených změn bez jakékoli sankce. To znamená nejpozději do 21. května. Strhne ČEZ k zdražení i další dodavatele?

  • 10. dubna 2018
bulb
main-article

Cena elektřiny za kWh v roce 2018 poskočila na 4,1 Kč. Proč koukat i na jiné částky?

Přestože mnozí dodavatelé elektřiny ponechali letos stejné ceny za kWh jako v roce 2017, celkové účty za elektrickou energii mírně porostly. Vinu na vyšších výdajích nese zvýšení regulované části ceny za elektřiny průměrně o 2,5 %. Proč by odběratel, který se pídí po výhodné energii, měl kromě ceny za spotřebovanou kilowatthodinu zajímat i o další měsíční poplatky?

  • 28. března 2018
bulb
main-article

E.ON zvyšuje ceny elektřiny o 6 %. Komu se zdražení nelíbí, může odejít jinam do 22. 12.

Druhý největší dodavatel elektrické energie, společnost E.ON, oznámila svým zákazníkům, že jim v příštím roce zvýší ceny elektřiny o 6 %. Odběratelé mohou od E.ON odejít do 10 dnů před zvýšení cen. Stačí tedy odeslat odstoupení od smlouvy do 22. prosince. Jak budou vypadat ceníky elektřiny 2018 u dalších velkých hráčů? PRE zdražovat nebude, ČEZ zatím se zveřejněním nových ceníků vyčkává.

  • 7. prosince 2017
bulb
main-article

Ceníky elektřiny 2018: Podle ERÚ průměrná domácnost zaplatí o 3,6 % navíc

Regulátor trhu s energiemi (ERÚ) dnes oznámil, že zvýší regulovanou část ceny elektřiny v příštím roce o 2,5 %. Regulovaná složka tvoří u průměrné rodiny asi 57 %. Zbývající část ceny volí dodavatelé. Ti nové ceníky 2018 zveřejní v nejbližších dnech. Podle odhadu ERÚ konečná platba za elektřinu stoupne o 3,6 %. U běžné domácnosti s odběrem 2 200 kWh ročně tedy o cca 400 Kč.

  • 24. listopadu 2017
bulb
main-article

Ceny elektřiny 2018: Podle analytiků porostou jen mírně, asi o 2 až 3 procenta

Silová elektřina na pražské burze v posledních měsících zdražovala. Jak se to promítne do peněženek českých domácností? Ceny elektřiny pro rok 2018, které odběratelé platí, se budou sice měnit až na přelomu roku s novými ceníky dodavatelů, ale námi oslovení analytici se na vývoji cen elektrické energie shodli. Měla by se zvýšit pouze minimálně. Jak se staví k fixaci cen na více let dopředu?

  • 25. října 2017

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru