Dana Drábová: Příběh odvážné propagátorky jádra

Mezi nejvýraznější postavy české jaderné fyziky patří bezpochyby Dana Drábová. Tato „atomová lady“, jak bývá někdy přezdívána, stojí již dvacet let v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a patří mezi hlavní české zastánce jádra v energetice. Aktivní je také v komunální politice. Podívejte se na její příběh.

  • 22. října 2019
bulb

Dana Drábová: Příběh odvážné propagátorky jádra

main-article
bulb
main-article

Valerij Legasov: Hrdina z Černobylu s tragickým osudem. Co ho dohnalo k sebevraždě?

Když ráno 28. 6. 1986 v moskevském Kurčatovově institutu atomové energie zazvonil telefon, život anorganického chemika Valerije Legasova se jednou provždy změnil. Povolali ho k vyšetření „nějaké nehody“ v Černobylu, která rozhodně nesmí zastavit jaderný program v Sovětském svazu. Za 2 roky nato se prvotřídní vědec oběsil, ale zanechal po sobě poznámky, které vypráví pravdivý příběh o katastrofě.

  • 30. července 2019
bulb
main-article

Boris Ščerbina: Profil muže, který řešil katastrofu v Černobylu

Nemělo to být nic těžkého. Zkušený organizátor Boris Ščerbina měl navštívit elektrárnu Černobyl, kde došlo k výbuchu a vypořádat se s následky. Až na místě zjistil hrůzný rozsah havárie, která navždy změnila i jeho život. Přitom se nejednalo o poslední katastrofu, ke které byl tento sovětský vládní představitel povolán.

  • 10. července 2019
bulb
main-article

Jak vybrat dozimetr? Objevte tajemství měření radiace

Dozimetr neboli zařízení na měření radiace už dávno nepatří do rukou jen odborníkům. Za pár desítek tisíc si ho můžete pořídit i vy.

  • 25. června 2019
bulb
main-article

Kudy putoval radioaktivní mrak z Černobylu nad Evropou? Podívejte se

Kontaminované vzdušné masy naducané nebezpečnými radioaktivními látkami se přes území tehdejšího Československa přehnaly dokonce třikrát. Poprvé se k nám radioaktivní mrak z Černobylu dostal v noci mezi 29. a 30. dubnem. Které části Evropy i naší republiky zasáhla radiace po výbuchu nejsilněji?

  • 19. června 2019
bulb
main-article

Černobyl vs. Fukušima: Která jaderná katastrofa více otřásla světem?

Jen dvě jaderné havárie v historii označila Mezinárodní agentura pro atomovou energii nejzávažnějším stupněm 7. Při obou tragédicích uniklo velké množství radioaktivnívch látek, tisíce lidí musely opustit své domovy a nejbližší okolí elektráren se proměnilo v zamořenu zónu nikoho. Dají se události v Černobylu a Fukušimě srovnávat, nebo jedna jaderná katastrofa otřášla světem mnohem silněji?

  • 12. června 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru