Vodné a stočné 2022: Cena vody v 225 městech ČR

Rozdíly v cenách vody jsou obrovské napříč republikou. Nejlevnější vodu si dlouhodobě užívají obyvatelé Krnova, jeden kubík vyjde jen na 56 Kč. Naopak nejdražší vodu mají letos ve Frýdlantu, za každý metr krychlový platí 138 Kč. Projděte si kompletní přehled vodného a stočného v roce 2022.

  • 18. února 2022
bulb

Vodné a stočné 2022: Cena vody v 225 městech ČR

main-article
bulb
main-article

Vývoj obnovitelných zdrojů v ČR: Jaký podíl tvoří?

Ve státech EU sílí tlak na omezování výroby energie z uhelných a jaderných zdrojů a stále více se do popředí dostávají zdroje obnovitelné. Zatímco naši zahraniční sousedé jdou mílovými kroky kupředu, v České republice bude ještě dlouho trvat, než se jim vůbec přiblížíme. Přinášíme přehled, jak se zelená energie v ČR rozvíjela a jaká je její budoucnost.

  • 23. září 2020
bulb
main-article

Do 10 let minimálně 220 tisíc elektromobilů na českých silnicích

Česká vláda na konci dubna schválila aktualizaci Národního akčního plánu čisté mobility. Podle něj by na českých silnicích mělo v roce 2030 jezdit minimálně 220 tisíc elektrických aut, optimistický scénář hovoří dokonce o půl milionu elektromobilů. Jaká další alternativní paliva hodlá stát podporovat a do jaké míry je státní plán realizovatelný?

  • 2. června 2020
bulb
main-article

Nové bloky Dukovan? Česku hrozí, že bude doplácet stovky miliard

Výstavba nového jaderného bloku v Dukovanech je opět o krok blíže. Vláda na svém jednání z 27. dubna probrala smluvní rámec spolupráce se společností ČEZ. Dodavatel by měl být vybrán do konce roku 2022. Je však vůbec reálné, aby projekt proběhl podle plánu? Dodržet termín výstavby a rozpočet u jaderných zdrojů se v posledních letech v Evropě nikde nepodařilo.

  • 25. května 2020
bulb
main-article

7 zásadních změn, které přinese novela energetického zákona

V březnu vláda schválila energetickou novelu zákona, která by měla vstoupit v platnost od začátku roku 2021. Zákon by tak konečně měl reagovat na nekalé praktiky tzv. energetických šmejdů. Proti těm už se ohradily některé firmy, když podepsaly energetickou deklaraci. Teprve novela energetického zákona by měla pročistit celý trh a dát spotřebitelům větší ochranu.

  • 18. května 2020
bulb
main-article

Nový plán růstu zelené energie v ČR – i po změnách zůstává menší než doporučení EU

Česká vláda v průběhu ledna schválila aktualizovaný plán růstu zelené energie do roku 2030. Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie by měl za deset let činit 22 %. Pro letošní rok se počítá s 15,6 %. Plán ČR je nižší než doporučení Evropské unie, které činilo 23,8 %.

  • 24. února 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru