Poznejte tajemství elektromotoru

Elektromotor se využívá v řadě domácích spotřebičů a funguje jako spolehlivý pohon také v kolejové dopravě. V současné době se však upíná pozornost na elektromotor především v souvislosti s pohonem elektromobilů. Zjistěte, jak funguje elektrický motor v autě a jak se odlišuje od spalovacího motoru.

  • 7. února 2020
bulb

Poznejte tajemství elektromotoru

main-article
bulb
main-article

Pro obří droní taxíky staví v Singapuru miniletiště. Mrkněte na 1. zkušební let nad městem

Není to pták, není to letadlo, ani duch Iron Mana, ale velký bílý dron pro přepravu cestujících ve věčně ucpaných velkoměstech. Elektrický letoun Volocopter má za sebou sice už více vzletů, ale první let nad městem se uskutečnil teprve letos v říjnu v Singapuru. Asijská metropole vzdušným taxíkům hodně fandí, a proto zde také vzniká první letiště pro revoluční dopravní drony. Jak VoloPort vypadá?

  • 25. října 2019
bulb
main-article

Segway zaujal další bláznivou inovací. Ukázal samovyvažovací kolečkové brusle

Jednou to přijít muselo. Mezi samovyvažovacími vozítky, hoverboardy, jednokolkami a dalšími elektrickými přemisťovadly zkrátka chyběly kolečkové brusle s vlastním pohonem. Svoji verzi bruslí nedávno představil Segway, jeho načasování však nebylo nejšťastnější, o chvíli jej totiž předstihla čínská společnost InMotion s velmi podobným produktem.

  • 1. srpna 2018
bulb
main-article

Létající vodní taxík místo přecpaného autobusu, tak vypadá budoucnost dopravy ve městech

Vypadá jako obyčejný moderní člun, ale při dosáhnutí vyšší rychlosti se trup taxíku the Bubble (bublina) zvedne nad vodní hladinu a dokáže se vznášet nad řekou, jezerem i otevřeným mořem až rychlostí 28 km/h. Francouzský startup SeaBubbles chce fungovat jako Uber na vodě a rozšířit své služby do 50 metropolí během 5 let. Co může záplavu vodních taxíků poháněných elektřinou nejen v Praze zbrzdit?

  • 18. července 2018
bulb
main-article

Jednokolka Uno Bolt: Jak se řídí kříženec elektrokola a segwaye?

Celá plejáda nejrůznějších osobních vozítek na elektrický pohon, které se v poslední době představily světu, ještě zdaleka nekončí. Co říkáte na elektrickou jednokolku s gyroskopickým stabilizačním mechanismem, jaký znáte z hoverboardů a segwayů? Řídí se nakláněním na sedadle a vyjede i do stoupání. Jak daleko dojedete na 1 nabití?

  • 6. září 2017

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru