Emisní povolenky zdražují. Jak ovlivňují cenu elektřiny?

Jak přesvědčit velké znečišťovatele ovzduší, aby snižovali produkci oxidu uhličitého? Takovou otázku řešila Evropská unie, aby splnila závazek plynoucí z Kjótského protokolu. Řešení měly přinést tzv. emisní povolenky, které fungují zjednodušeně jako motivační kolektivní hra. Pojďme se podívat, kolik v současnosti emisní povolenky stojí a jak ovlivňují cenu energií.

  • 5. dubna 2024
bulb

Emisní povolenky zdražují. Jak ovlivňují cenu elektřiny?

main-article
bulb
main-article

Cena emisních povolenek trhá rekordy, bude dále růst

Cena emisních povolenek stoupá na nové rekordy, stejně jako cena elektřina. Polsko nechce situaci tolerovat a vyzvalo k zastavení obchodování.

  • 10. prosince 2021
bulb
main-article

Ceny emisních povolenek porostou. Česko z nich získá 120 miliard

Přibližně 120 miliard by mohlo Česko získat na energetické projekty získat díky prodeji emisních povolenek.

  • 22. září 2020
bulb
main-article

Jak se utváří cena emisních povolenek?

Emisní povolenky jsou jednou z cest, kterými se Evropská unie snaží snížit znečištění ovzduší a motivovat velké průmyslové hráče do ekologičtější produkce. Jak emisní povolenky fungují a jak se utváří jejich cena?

  • 7. července 2020
bulb
main-article

Jiří Mlynář, šéf nákupu energií v E.ONu: Tlak na levný plyn zpomalí zdražování elektřiny

Od podzimu 2019 pozvolna klesá cena silové elektřiny. Zohlední dodavatelé snížení cen do svých ceníků, a nebo nás naopak čeká další zdražování? A jak energetická politika Německa ovlivní ceny elektřiny? Zeptali jsme se vedoucího nákupu energie ve společnosti E.ON Energie, Jiřího Mlynáře.

  • 27. ledna 2020
bulb
main-article

Ceny emisních povolenek lámou rekordy, hrozí zdražování elektřiny

Cena emisních povolenek se vyšplhala na rekordní výši. Znečišťovatelé se jimi předzásobují kvůli tomu, že jich na trhu už brzy bude výrazně méně.

  • 18. dubna 2019

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru