Jak na energetickou soběstačnost? Pomohou elektroauta a Tetris, ukázali vědci z Ostravy

Na střeše fotovoltaiku, v garáži elektromobil a k tomu chytrý systém řízení energie, který funguje jako Tetris, tak by podle výzkumníků z ostravské technické univerzity (VŠB – TUO) měla vypadat cesta k energetické soběstačnosti českých rodinných domů. Jak mohou elektroauta vyrovnávat spotřebu elektřiny, když třeba taková Tesla dokáže při nabíjení zahoupat s elektrickou sítí?

  • 13. března 2018
bulb

Jak na energetickou soběstačnost? Pomohou elektroauta a Tetris, ukázali vědci z Ostravy

main-article
bulb
main-article

V Dubaji vyroste rotující mrakodrap s otáčivými patry, který se bude měnit před očima

Každý pokoj v excentrickém hotelu bude mít ten nejlepší výhled. Obyvatelé totiž budou hlasem ovládat rychlost i směr rotace svého patra. V jeden den uvidí ze svého okna východ slunce i jeho západ. Dynamická věž, jak je mrakodrap nazván, bude navíc energeticky soběstačná. Podaří se odvážný nápad zrealizovat, nebo jde jen o megalomanské sny ropných šejků?

  • 18. května 2017
bulb
main-article

Hledáte nekonvenční bydlení? Vyzkoušejte PORT X, energeticky soběstačný plovoucí dům

Nevyhovují vám tradiční formy bydlení? Nebo jen chcete vyzkoušet něco nového? Pak se můžete vydat do pražských Holešovic, kde aktuálně kotví PORT X. Jde o netradiční dům? Nebo hausbót? Autoři konceptu preferují označení „plovoucí dům“. Co je na PORT X kromě neotřelého vzhledu zajímavé?

  • 12. července 2016
bulb
main-article

Podívejte se na město v korunách stromů, kde by se Tarzan cítil jako doma

Bydlet ve stromovém mrakodrapu je jako žít uprostřed parku, přestože jste v centru města, vysvětluje svou vizi zelené architektury odvážný designér z Nizozemí. Jeho domy budoucnosti vypadají jako stromy a městská čtvrť připomíná les. Podaří se mu v některém velkoměstě vybudovat 100% energeticky soběstačné lesní čtvrti, ze kterých by neutekli Tarzan, Krakonoš ani ty modré potvory z Avatara?

  • 17. srpna 2015
bulb
main-article

Hostětín: Cesta od obce, která bojovala s vylidněním, k nejekologičtější vesnici ČR

Malá východomoravská vesnice s 240 obyvateli se proslavila jako živá laboratoř ekologických projektů. Leží nedaleko hranic se Slovenskem na úpatí Bílých Karpat a k návštěvě přilákala před pár lety dokonce i britského prince Charlese. Příběh zeleného zázraku se ale začal psát v době, kdy místní hledali způsob, jak samotnou existenci Hostětína vůbec zachovat a zastavit stěhování jeho obyvatel jinam.

  • 17. června 2015

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru