Boj o uhlí: Zbaví se ho Česko?

Na roku, kdy se má Česká republika definitivně zbavit uhlí, neexistuje shoda. Podrobnosti ohledně odklonu má určit nová Uhelná komise. Ta je však reprezentovaná různými zájmy a mezi členy komise proto hrozí značné rozepře.

  • 29. srpna 2019
bulb

Boj o uhlí: Zbaví se ho Česko?

main-article
bulb
main-article

Přežijeme, když se vyčerpají neobnovitelné zdroje energie? Odpovídalo 8 expertů

Obejde se naše civilizace bez ropy nebo uhlí? Budeme se moci v budoucnu spolehnout pouze na energii ze solárních, větrných a vodních elektráren? Anebo se závislosti na černém zlatě jen tak snadno nezbavíme? Osm odborníku na energie a techniku nám sdělilo svou vizi, jak by to vypadalo, kdyby lidstvo vyčerpalo neobnovitelné zdroje energie.

  • 28. října 2015
bulb
main-article

Elektřina bez hranic: Jak bude vypadat Energetická unie EU?

Evropská unie stojí na čtyřech svobodách, volném pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu. Nově by do sbírky měl přibýt i volný pohyb elektrické energie jako pátá svoboda. Členské země EU mají dokázat přesunout aspoň 10 % vyrobené elektřiny přes své hranice. Pro Českou republiku to je hračka, ostrovní státy jako Kypr, Malta či velká Británie ale budou skřípat zuby. Co dalšího v Bruselu vymysleli?

  • 10. března 2015
bulb
main-article

Energetická závislost Evropy má stoupající tendenci. Jak si vede Česko?

Dlouhodobě se závislost evropských států na dovozu energie z ciziny zvyšuje. Aktuálně dovážíme více než polovinu spotřebované energie. Nejvyšší závislost máme na ropě a zemním plynu. Tušíte, jak je závislá na energetických dovozech Česká republika? Nebo kolik by si byli Češi ochotni připlatit, aby dodávky zemního plynu nebyly závislé na plynu z Ruska? V současnosti dovážíme z Moskvy 70 % plynu.

  • 17. září 2014

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru