Poznejte triky energetických šmejdů. A braňte se!

Ať vám zavolají, pošlou kurýra nebo sami zazvoní na dveře, jde jim hlavně o podpis. Vžilo se pro ně pojmenování energetičtí šmejdi a zastupují dodavatele i aukční společnosti. Dostat se s nimi do křížku vás může stát tisíce korun na pokutách. Jak je poznat a jak se ubránit?

  • 15. března 2021
bulb

Poznejte triky energetických šmejdů. A braňte se!

main-article
bulb
main-article

Energetičtí šmejdi vylepšili triky. Na co si dát pozor?

Boj o zákazníky na energetickém trhu pokračuje navzdory pandemii. Podomní prodejci teď sice nezvoní na dveře, ale o to více volají. Před jakými praktikami se mít na pozoru a jak se vyhnout vysoké pokutě?

  • 22. února 2021
bulb
main-article

Novela energetického zákona se nejspíše odloží. Šmejdy ale nezastaví

Novela energetického zákona se nejspíše odloží. A i pokud bude schválena, tak nejspíše šmejdské společnosti budou působit dál. Jejich činnost se ale omezí a nejrůznější nekalé praktiky se stanou protizákonné.

  • 13. července 2020
bulb
main-article

7 zásadních změn, které přinese novela energetického zákona

V březnu vláda schválila energetickou novelu zákona, která by měla vstoupit v platnost od začátku roku 2021. Zákon by tak konečně měl reagovat na nekalé praktiky tzv. energetických šmejdů. Proti těm už se ohradily některé firmy, když podepsaly energetickou deklaraci. Teprve novela energetického zákona by měla pročistit celý trh a dát spotřebitelům větší ochranu.

  • 18. května 2020
bulb
main-article

„Šmejdi“ zneužívají nouzového stavu, lákají na roušky

Před energetickými šmejdy nejsou spotřebitelé v bezpečí ani v nouzovém stavu. Zatímco šicí stroje jedou na plné obrátky a lidé zdarma vyrábějí roušky nejen pro své blízké, ale také pro všechny potřebné, šmejdi zkoušejí situace využít. ERÚ upozornil na případy, kdy nabízeli roušky proti podpisu. Ten měl údajně stvrzovat jejich převzetí, ve skutečnosti však šlo o smlouvu na změnu dodavatele.

  • 1. dubna 2020
bulb
main-article

Šmejdi zneužívají jména velkých společností. Jak se nenechat nachytat?

Šmejdi jsou stále agresivnější a cílí především na lidi v důchodovém věku. Dokládají to nejen statistiky Energetického regulačního úřadu, ale také jednotlivé případy, se kterými se setkávají velcí dodavatelé. Jak poznat pravého obchodníka a nenechat se napálit podvodníkem?

  • 23. března 2020

Starší články

Vyplatí se pořídit solární panely na rodinný dům? Zjistěte, jaké dotace můžete získat a kolik ušetříte s domácí fotovoltaikou za elektřinu.

Nahoru